2.3.2016. 13:48
0
Naučnici najavili da će napraviti kreme koje će da regulišu bore i isprave kožu
Starenje bi moglo postati mnogo manje dramatično i stresno za ljude - naučnici najavljuju stvaranje posebnih krema koje će da regulišu bore i da ispravljaju kožu.

Britanski naučnici su po prvi put otkrili određene ključne mehanizme starenja ćelija kože, što bi trebalo da omogući razvoj novih, ozbiljnih tretmana protiv starenja. 

Prema studiji objavljenoj u dermatološkom časopisu, tim sa Univerziteta u Newcastleu utvrdio je da sa starenjem značajno slabe aktivnosti ključnog metaboličkog enzima u mitohondrijama - "baterijama" za snabdijevanje ćelija energijom. 

To otkriće je važan korak koji bi mogao dovesti do proizvodnje krema i kozmetičkih preparata koji bi sprečavali pad u aktivnostima mitohondrijskog kompleksa. 

Mark Birch-Maxin, profesor molekularne dermatologije, objašnjava da sa starenjem "baterije" u ćelijama slabe, a količine štetnih slobodnih radikala rastu. 

Ovaj proces lako se vidi na ćelijama kože i povećanju broja crta, bora i gubitka čvrstoće kože. 

Prema njegovim riječima, nauka sada ima mogućnost da pronađe tretmane protiv starenja koji će biti različito "skrojeni" za razne starosne dobi i pigmentacije kože. 

U studijama koje slijede naučnici će pokušati da podrobnije shvate ulogu enzima u starenju kože i drugih tkiva, te pokušati da pronađu metode koje bi mogle usporiti taj proces.

(Srna)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.