19.5.2017. 17:48
0
Maslinovo ulje, crni biber i peršun sijedoj kosi vraćaju boju i sjaj
Prve sijede vlasi mogu da se jave veoma rano u mladosti, čak u dvadesetim godinama i kod žena i kod muškaraca, pa evo nekih savjete kako bar donekle da ih izbjegnete.

Maska od maslinovog ulja
 
Beživotnoj sijedoj kosi sjaj i jačinu vratit će maska na bazi maslinovog ulja i meda, koju bi trebalo primjenjivati jedanput sedmično. Pomiješajte jednake količine ulja i meda, smjesu nanesite do korijena, preko stavite plastičnu kesu, potom i topao peškir i poslije pola sata kosu isperite i operite šamponom. Isti postupak možete da primijenite sa limunovim sokom, koji ćete pomiješati sa kokosovim uljem i utrljajte na kosu. Ovaj prirodni tretman podjednako je efikasan za prevenciju nastanka sijedih i opadanja kose, kao i vraćanje zdravog izgleda kose, piše “Aura“…

Crni biber

Dobro izmiješajte 1 g crnog bibera, pola šolje kiselog mlijeka, po pola kašičice limunovog soka i bademovog ulja. Nanesite smjesu na kosu i držite pola sata, potom isperite. Činite to dvaput sedmično. To će vam pomoći da vratite tamniju boju kose i spriječite dalju pojavu sijedih dlaka.

Korijen peršuna

Maska se radi od korijena peršina. Miksajte tri kašike usitnjenog korijena uz dodatak tri kašike ricinusova ulja. Peršin sadržava tvar koja u kombinaciji s ricinusovim uljem odstranjuje perut i uravnotežuje vlasište. Smjesu nanosite jednom sedmično uz masiranje vlasišta. Ostavite da djeluje najmanje 15 minuta. Kosu ošamponirajte i isperite s dosta vode pa ćete izbjeći perut, masnu kosu i pojavu sijedih.

SAVJET PLUS!

Prve sijede vlasi mogu da se jave veoma rano u mladosti, čak u dvadesetim godinama i kod žena i kod muškaraca, pa evo nekih savjete kako bar donekle da ih izbjegnete.

Za gustu i sjajnu kosu konzumirajte hranu bogatu esencijalnim i omega masnim kiselinama, poput maslinovog ulja, avokada, i raznih orašastih plodova i sjemenki, zatim bogatu vitaminima B i E, magnezijumom i cinkom.

Izbjegavajte stres te na kosu nanosite maske čiji su osnovni sastojci kvalitetna ulja i puter.

Snažna masaža glave prirodnim uljima dokazano je dobro sredstvo u borbi protiv sijedih. Različita ulja možete da koristite pojedinačno ili u kombinaciji sa drugima. Najpopularnije je kokosovo, ali efikasno je i bademovo, maslinovo, ricinusovo i ulje jojobe. Ruzmarinovo je sve popularnije za tamnjenje kose. Dovoljno je nekoliko kapi.

(Merima Druškić)

Kosa
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.