26.12.2017. 19:47
0
Oprez, nije sve tako sjajno: Otkriveno zašto su žene lude za šljokicama
Žene su luda za njima i stavljaju ih svuda, na oči, usne, kosu, kolače, u pića... Opsjednutost šljokicama leži u evoluciji. Stručnjaci sa Univerziteta Gent proučavali su da li je privlačnost prema sjajnim predmetima nešto naučeno ili urođeno.

Otkrili su da djecu i odrasle više privlače sjajne površine i stvari nego one sa mat završnicom.

 Fascinirala ih je činjenica da privlačnost proizilazi iz našeg primarnog nagona za vodom, što je logično jer se i sami većim dijelom sastojimo od vode bez koje nam nema života.

Kleopatra je pravila svoje šljokice od zelenog malahita, zlatnih listića i samljevenog oklopa skarabeja. 

Šljokice koje su danas nama dostupne izmislio je Henri Ruščman tako što je 1934. godine samljeo otpadni metal i plastiku i sasvim slučajno dobio blještave čestice.

 Šljokice su postale toliko popularne da ih danas možemo naći u svemu, ali imaju i jednu lošu stranu. 

S obzirom da su napravljene od plastike ne mogu da se razgrade i time zagađuju okolinu. 

Mogu se naći u rijekama, jezerima, a nije isključeno ni da ih pojedemo kada ih unesemo sa mesom ribe koju spremamo.

Sreća je u tome što se neki proizvođači okreću proizvodnji biorazgradivih šljokica koje su svakako bolji izbor od ovih štetnih.

(Avaz/Ajla Hurko)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.