20.5.2022. 13:40
0
Sve teorije padaju u vodu: Dermatolog otkrio koliko bismo često trebali prati kosu
Godinama traje rasprava o tome treba li prati kosu svaki dan i je li to loše. Dermatolozi tvrde da ne postoji jedinstven odgovor.

To zavisi od vaše kose i nivoa aktivnosti - govori dermatolog Gary Goldenberg za Prevention.

Jedno je sigurno - čišćenje kose i vlasišta je važno. Folikuli dlake okruženi su stanicama kože i lojnim žlijezdama te guraju kosu kroz vlasište, pojašnjava dr. Goldenberg. Te lojne žlijezde proizvode sebum, koji osigurava da vlasi kose budu zdrave i mekane, ali i doprinosi mašćenju kose i nakupljanju prhuti.

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju (AAD), rutina pranja kose treba se temeljiti na tome koliko sebuma proizvodi vaše tjeme.

- Ako imate jako masnu kosu, savršeno je sigurno i prikladno prati kosu svaki dan - kažu dermatolozi.

Međutim, ako imate suhu kosu ili osjetljivo vlasište, onda biste kosu trebali prati po potrebi. Ako koristite previše šampona, možete ukloniti sav sebum koji je potreban kosi da bude glatka, a to dovodi do lomljenja i suhoće kose.

Imajte na umu da to koliko često vježbate, tekstura vaše kose, farbate li kosu ili ne, pa čak i vaša dob igraju ulogu u tome koliko često trebate prati kosu.

- Ako ste vrlo aktivni i znojite se, morat ćete češće šamponirati kosu - ističe dr. Goldenberg.

S druge strane, farbanu kosu najbolje je rjeđe prati kako bi se izbjeglo blijeđenje boje. Kako starite, vaše vlasište proizvodi manje masnoće, pa se smanjuje potreba za šamponiranjem, prenosi Coolstyle.

Općenito, smjernice stručnjaka su:

Masna kosa - perite je svaki ili svaki drugi dan.
Suha kosa - perite je jednom sedmično.
Kovrdžava kosa - perite je jednom do dva puta sedmično.
Tanka kosa - perite je svaki ili svaki drugi dan.


(Admir O.)

KosaPranje
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.