4.10.2016. 14:20
10
Prevarantica Ismeta izvarala mnoge Sarajke pa poručila: Neka uzmu kupone i njima obrišu d***
Velikom broju djevojaka u Sarajevu dobro je poznat frizerski salon Mango čije su usluge koristile do 2014. godine kada je salon zatvorila inspekcija.

Zbog prevelikog obima posla, vlasnica Ismeta Čavkušić otvorila je salone na Otoci, Dolac Malti, u zgradi Papagajci i na Dobrinji gdje je svakodnevno imala veliki broj mušterija. Ključ uspjeha vlasnica Ismeta je vidjela u prodaji kupona, koji su se mušterijama itekako isplatili, obzirom da ste se za nekih 50 KM mogli nekoliko puta isfenirati, uraditi pramenove, ošišati i slične ponude.

Na ovaj način saloni su radili od 2011. godine, pa do juna 2014. godine kada je inspekcija ušla u njene prostorije i zatvorila salone Mango, a vlasnica istih je preko noći pokupila svoje stvari i nestala, a iza sebe ostavila velika dugovanja. 

"Salon na Malti koji je imala je ustvari bio salon Emana prije nego što će se izdati Ismeti. Vlasnica frizerskog salona Emana je dobila dijete i nije mogla raditi, a salon nije mogla ni zatvoriti zbog porodiljske naknade, pa je Ismeti izdala 'firmu čitavu'. Sklopile su formalni ugovor o izdavanju prostora. Znači salon Mango nikad nije ni postojao, postojao je samo na stranici na Facebooku i na njenom nekom pečatu koji je pravila kako je htjela", rekla je Anela Muharemović, koja je radila kao frizerka u salonima Mango.

Prije salona na Dolac Malti bio je otvoren salon na Otoci u Nahli iz kojeg su se prebacili u Emana salon, a onaj na Otoci je zatvoren. 

"Poslije smo saznali da je zatvoren zbog dugovanja kirija i režija. Ja sam tu radila skoro sedam godina i bila sam jako zadovoljna. Poslovno smo super surađivale, a ko je ona privatno nije me zanimalo jer je mene poslovno svaki put ispoštovala. Čula sam svakave priče, ali naravno nisam se puno zamarala sa njima.  Posla je bilo i previše, lomile smo se kako mi tako i ona. Zaista niko nije ni pomislio da će jednog dana doći do toga. Kuponi su se prodavali nevjerovatnom brzinom", rekla je za Source Anela B. kozmetičarka u salonima koje je vodila Ismeta Čavkušić.

"Sve je super funkcionisalo bez ikakvih problema dvije, tri godine. Njen salon u Papagajci nikad nije bio prijavljen, niti je ijedan radnik koji je radio gore bio prijavljen. Sve je počelo kada je inspekcija ušla u oba salona u isto vrijeme i oba salona zatvorila. Tek kada je inspekcija došla mi radnici koji smo bili prijavljeni smo saznali da doprinosi nisu uplaćeni šest mjeseci", rekla je Anela Muharemović.

"Sve se desilo kada sam ja zatrudnila i naravno pokušala ovjeriti knjižicu jer mi je hitno trebala i nisam mogla. Na njeno uvjerenje da je sve ok, opet sam pokušala gdje mi je čovjek fino isprintao uplate. Nakon toga ona je uzela moju knjižicu i ovjerila je bez problema. Kako i na koji način to je poznatno samo njoj uz uvjerenje prema meni da uplata navodno nije prošla na vrijeme za šta je bio kriv knjigovođa itd. Malo poslije toga ušla je inspekcija u oba salona i na Malti i u Papagajci, gdje su oba salona zapečaćena", kaže Anela B. 

Uposlenici salona Mango nisu pretpostavljali da nešto nije uredu, obzirom da su zdravstvene knjižice regularno ovjeravali. 

"Doprinose za radnike nije plaćala šest mjeseci i dvije plate nam nije dala", rekla je za naš portal Anela Muharemović, bivša uposlenica salona Mango, koja je kako kaže bila Ismetin uposlenik tri godine. 

"Ismeta je radnicima ostala dužna doprinose i plate, što izađe nekih 3000 KM po radniku. Kontaktirali smo je da nam isplati novac, čak je poslije toga jednom došla u salon vidjela koliko ima duga i nestala",
kaže Anela Muharemović.

"Prijavljenih radnika Ismeta je imala troje, a zaposlenih sedam. Od toga dvije su otišle sa njom kada je navodno otvorila drugi salon da bi izvukle svoje plate. Znači pet nas je ostalo oštećenih", kaže Anela B. 

"Najveći problem je što njeno ime nije na papirima i što su sada ti dugovi za doprinose na vlasnici salona Emana. Ismetu čak ne možemo ni tužiti za to. Sve je to ona pametno isplanirala i pobjegla kao i iz salona u kojima je prije bila", rekla je Anela Muharemović.

Anela Muharemović navodi kako su radnici prodavali kupone mušterijama tri godine godine koliko je radio salon Mango. 

"Ona je pobjegla bez ikakvog objašnjenja, ni mi radnici nismo znali, tako da su ženama ostali kuponi koje su kupovali prije toga. Račune za kupone nikada nije izdavala jer su to bili kuponi npr: 10 feniranja, kombinacije farbanja i feniranje", kaže nam Anela Muharemović, koja je i poslala jedan primjerak kupona kako je izgledao.


Primjerak kupona koji su se prodavali u salonima Mango
 

"Pečat je od frizerskog salona Elgon. Znači ni Mango ni Emana nego prvi salon koji je ona imala sa 18 godina. Zadržala je pečat i koristila ga za ove kupone, a taj salon ne postoji već 10 godina"
, rekla nam je Ismetina bivša uposlenica. 

"Pokušavali smo doći do nje da nam bar isplati doprinose, plate i nisu toliko bile bitne, ali nije ništa uplatila. Meni je obećavala jer sam bila trudna i trebalo mi je i tako se počela javljati, ali navodno ona će pare da posudi od svog tetka i on traži moju kopiju lične karte ali ovjerenu da bi on bio siguran da ću ja sa tim parama uplatiti dug. Naravno ja sam skontala da je neka mučka, a to je bilo da mene uvali kod kamatara i da oni mene ganjaju jer naravno imaju moj dokument", rekla je Anela B. 

Redakciji Source portala obratile su i prevarene mušterije, kojima je Ismeta Čavkušić ostala dužna određene svote novca za kupone koje su kupile. 

"Meni i mnogima je kupone prodavala za friziranje koji su se trebali iskoristiti, međutim nisu jer je salon zatvoren, a ona pobjegla sa parama. Iznos je 25 KM, ali ja nisam jedina. Ima cura i po 250 KM, tako da kad se sabere velika je svota u pitanju",
rekla je Dž.J., jedna od nezadovoljnih mušterija, koja je pokušala doći u kontakt sa vlasnicom Manga Ismetom Čavkušić.

"Kontaktirala sam je na Facebooku, ismijala me i blokirala, sa rečenicom 'Jesam, opet ću ,može mi se'", dodala je ona.  

Još jedna od prevarenih mušterija platila je malo veću svotu novca.

"U pitanju je bila nadogradnja kose. Uplatila sam 250KM kao avans. Inače sam bila česta u tom salonu, sve je ok funkcionisalo, imala sam povjerenja i ostavila avans. Trebala sam raditi otprilike za dan dva, očekivala sam poziv, ali ništa. Otišla sam do salona i vidjela da je zatvoren. Pokušavala sam doći do Ismete, ali bezuspješno. Nestala žena", rekla nam je M.H. iz Sarajeva.

I Emira Đuderija-Merdžanović je jedna od prevarenih mušterija kojoj je Ismeta rekla kako će otvoriti novi salon gdje će moći da iskoristi svoj kupon. 

"Kupila sam kupon koji je koštao 45 KM, gdje su bile upisane radnje na kuponu: pramenovi ili farbanje šišanje i nokti. Drugi kupon je bio od 25 KM, pet feniranja od kojih sam jedno iskoristila. Kada sam došla u salon cure su rekle da Ismeta više ne radi da je zatvorila, a da je njih uzela sadašnja gazdarica Mirela", rekla je Emira za Source, te dodala:

"Kada sam Ismetu kontaktirala rekla je da otvara salon da se ne brinem da ću ih iskoristiti, međutim od toga ništa. Non stop je imala izgovore, da rade u salonu, da su majstori tu da prave, renoviraju. Njena sramota", rekla je ova žena. 

"I ja sam prevarena tako što je Ismeta nudila kupone za usluge frizerskog salona na Facebook stranici. Iste sam otišla kupiti u salon na Dolac Malti u zgradu stometarku. Jedan za sebe, a drugi majci na poklon. Sebe sam naručila odmah i uspjela iskoristiti, a za drugi kad sam zvala za termin rečeno mi je da dotična gospođa ne drži salon i da se kupon ne može iskoristiti na moju žalost. Iznos za drugi kupon je bio 45 KM. Pokušala sam kontaktirati sa Ismetom, dobila sam broj od prevarenih radnika, ali na taj broj se niko nije javljao", rekla nam je A.K.

Ovo su samo neke od žena koje su prevarene od strane frizerke i bivše vlasnice salona Mango Ismete Čavkušić. Obzirom da smo najavili da ćemo objaviti ovaj članak pokušali smo kontaktirati gospođu Ismetu da objasni ženama zbog čega se sve navedeno dešavalo, ali našu novinarku je blokirala sa svog Facebook profila, a samo dan kasnije objavila je status: 


Facebook status Ismete Čavkušić (03.10.2016. godine)

Novinarka: Merima Druškić

 
10
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.