4.12.2016. 11:12
6
"Na konkursu u FUP-u sam bila dobra, na intervjuu sam osvojila maksimalni broj bodova, ali... Uvijek ima neko 'ali'. Uvijek fali neki bod"
Da posao u Bosni i Hercegovini nije lako naći nije neka tajna, a posao u struci je tek posebna priča.

Godine učenja, neprospavanih noći, truda i rada da se završi fakultet, nadajući se da ukoliko imaš bolje školovanje da ćeš imati i bolji posao i bolju budućnost u Bosni i Hercegovini se pokazalo kao nepouzdano i netačno.

Naše današnje sagovornice svjedoče tome, sve su fakultetski obrazovane, a posao sa tim fakultetom godinama pokušavaju naći.  

Najla Prljača - Čomor završila je Fakultet za kriminalistiku, kriminlogoiju i sigurnosne studije u Sarajevu, a posao u struci traži već godinama.

"Na konkursima za posao koji ja tražim malo je veća procedura. Imamo testove općeg znanja, eseja, test fizičkih sposobnosti, intervju i ljekarski pregled. Ja godinama konkurišem od SIPA-e, Direkcije za koordinaciju, DGS, FUP, MUP KS, poslije svakog testiranja objave broj bodova. Zadnji konkurs je bio u Federalnom MUP-u, a sam bila poprilicno dobra, čak sam došla i do intervjua na kom sam osvojila maksimalni broj bodova, ali... Uvijek ima neko 'ali'. Uvijek fali neki bod",
kaže za Source Najla Prljača - Čomor 

Najla je trenutno nezaposlena, majka je dvoje djece i smatra da je posao u državnoj instituciji moguće dobiti samo preko štele. 

"Do sada sam radila kao zaštitar u jednoj agenciji, radila sam u cvjećarama, radila u Avazu kao higijeničarka, sobarica, pomoćna radnica u kuhinji, radim nešto i od kuće, pravim neke slatke buketiće, tortice od pelena i tako, snalazuim se", kaže naša sagovornica. 

Za posao u struci na koji Najla konkuriše nije joj ostalo još puno vremena, obzirom da je dobna granica 35 godina, a ona sada ima 33. 

Rezultat slika za mup ks

"Za inspektora konkurišu i ljudi sa veterinarskim fakultetom, medicinskim i svi ostali mogu, a ne samo srodni sa kriminalistikom, npr. DIF. Da bi bio fizički spreman za jedno testiranje treba konstantan rad. Ja treniram karate, predmajstorsko sam zvanje i imam smeđi pojas i opet se maksimalno dajem, idem u teretanu, na plivanje, trčanje mjesecima prije samog testiranja. Svaki put poslije konkursa ne mogu da se oporavim danima", kaže za naš portal Najla Prljača - Čomor.

I pored toga što posao u struci nije mogla naći Najla smatra da se svakako isplati školovati. Razočarana je u državu i sistem, ako kaže kako nikada ne bi dala novac za radno mjesto. 

Jasmina Beganović je završila Rudarsko geološko – građevinski fakultet na Univerzitetu u Tuzli. Posao u struci nije našla. 

"Svjesna sam stanja u državi i ne ograničavam se samo na posao u struci. Javljam se na sve konkurse, bez obzira na struku, i sa SSS i sa VSS. Godinama tražim bilo kakav posao. Nažalost, najduže sam radila kao NK radnik u proizvodnji", kažže za Source Jasmina Beganović.

Na većini konkursa ispunjava sve uslove, odnosno, odrađen pripravnički/volonterski rad, poznavanje stranih jezika – engleski i njemački, poznavanje rada na računaru, vozačka dozvola, certifikati sa raznih seminara, kurseva, ali kako kaže, većina joj nikada i ne odgovori niti je pozove na razgovor.

"Očigledno ne ispunjavam onaj najbitniji uslov u ovoj državi – nemam štelu, stranku i slično i uzalud se javljam na konkurse, nadajući se da negdje mogu proći bez štele", smatra naša sagovornica. 

Rezultat slika za inzinjer gradjevine

Trentno je nezaposlena, a obzirom da već godinama traži posao smatra da za posao u Bosni i Hercegovini više nisu bitne ni diplome ni iskustvo nego neke druge stvari. 

"Jako je teško naći poslodavca i za obavljanje pripravničkog/volonterskog rada, a o radnom odnosu neću ni govoriti. Ja sam putovala u druge gradove godinu dana da odradim pripravnički/volonterski rad, jer nisam mogla naći u gradu u kojem živim. Javljam se na sve konkurse, šaljem CV firmama, zovem itd., očigledno uzalud", kaže Jasmina Beganović.

Jasmina smatra da se isplati školovati u BiH, pa je upisala i drugi ciklus studija. 

"Još uvijek vjerujem da će se školovanje isplatiti. Ako ne u ovoj državi, onda sigurno u nekoj drugoj. Trenutno idem na drugi ciklus studija i nadam se nekom zaposlenju. Ponekad sam razočarana jer ne mogu da nađem ni posao sa SSS, a o VSS više i ne razmišljam. Često se pitam da li sam se školovala sve ove godine da bi radila kao NK radnik, u groznim uslovima. Ali smatram da je svako iskustvo dobrodošlo, pa čak i takvo", kaže naša sagovornica, ali kaže kako ni ona nikada nebi platila radno mjesto. 

"Nisam se školovala sve ove godine i bila student sa visokim prosjekom da bih morala platiti radno mjesto. Ukoliko uskoro ne nađem neki posao u ovoj državi (pa bar sa SSS) odustati ću i potražiti zaposlenje u nekoj drugoj državi. Uzaludno javljanje na konkurse čiji se rezultat unaprijed zna ne vodi nigdje. Godinama sam pokušavala naći bilo šta u ovoj državi, javljala sam se na sve konkurse bez obzira na struku i grad. Nažalost nisam uspjela bez štele, i nemam drugog izbora nego otići, bilo gdje, ukoliko želim opstati",
kaže za naš portal Jasmina Beganović.

Amela Kurtović Bašalija je završila Fakultet zdravstvenih studija i četiri godine je u potrazi za poslom. 

"Za četiri godine nikada nije izašao konkurs za moje zvanje. Trenutno ne radim nigdje, i pokajala sam se što sam fakultet i upisivala jer u našoj državi se ne može zaposliti bez neke veze" , govori za Source Amela Kurtović Bašalija. 



Po završetku fakulteta Amela je radila u jednoj agenciji za čišćenje i sada smatra da se u našoj državi ne isplati studirati. 

"Iskreno, dala bih novac za zaposlenje, kada bih znala da je 100 % sigurno, jer je to izgleda jedini način",
kaže za Source Amela Kurtović Bašalija.

Novinarka: Merima Druškić

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.