13.12.2016. 9:01
6
Sarajka upoznala Egipćanina u ICQ chat sobi i udala se: Roditelji su mislili da sam poludila
Društvene mreže su pogodan teren za upoznavanje mnogih ljudi, poznanika, budućih poslovnih saradnika, ali i mogućih životnih saputnika.

Osim sada poznatih i popularnih Facebooka, Instragrama, Linkedina, Skypea i sl., prije samo nekoliko godina popularne su bile chat sobe u kojima nisi mogao vidjeti identitet, kao ni fotografiju osobe sa kojom pišeš, a naša današnja sagovornica je dokaz da se i tako može upoznati životni partner. 

Nina je upoznala svog muža Mohameda u ICQ chat sobi i tada o njemu nije znala ništa. 

"Upoznali smo se prije nekih šest godina na ICQ chat sobi i isprva je bila čista zezancija. On je imao smiješan nick u toj sobi i htjela sam da ga zezam, ali kako je vrijeme prolazilo tako smo i mi postali ozbiljniji. Svakodnevno smo chatali minimalno pet sati", govori za Source Nina.

Nakon izvijesnog vremena oboje su shvatili da jedno drugome odgovaraju po priči i poželjeli da vide s kim razgovaraju i dogovorili razgovor na Skypeu. Ni sanjala nije da će se jednog dana udati za tog čovjeka.

"Prvi put smo se vidjeli na Skypeu poslije mjesec dana chatanja i iskreno nije mi bilo toliko bitno hoće li mi se svidjeti ili ja njemu jer je sve još uvijek bilo zezancija i meni prilika da vježbam engleski jezik", iskrena je Nina. 

Mohamed je u to vrijeme služio obavezni vojni rok tako da nije mogao napustiti zemlju, a online komunikacija se razvukla i na tri godine.



"Počeli smo uključivati naše roditelje u razgovore i nakon nekih godinu i pol počeli su planovi za upoznavanje i naravno online zaruke", kaže naša sagovornica.

Obzirom da je ona tada imala samo dvadeset i jednu godinu roditelji su sudjelovali,ali je nisu shvatali ozbiljno. 

"Njima je to bilo čudno, svi su mislili ja skroz prolupala. Vidjeli su da je ozbiljno kad je on počeo vaditi papire i vizu da dođe u Sarajevo. Jedino je moja seka bila uz mene i bila mi je najveća podrška", kaže Nina.

Sa početka priče nebitni online poznanik postao joj je tada online zaručnik i Nina je počela sa njim da planira kako će se upoznati i vjenčati, obzirom da je on živio u dalekom Kairu, a ona u Sarajevu. Nakon tri godine dopisivanja i virtuelne veze Ninin izabranik joj je došao u Sarajevo.

"Jedva je preživio let od straha, jer se plaši aviona, a pogotovo jer prvo ideš iz Kaira do Istanbula, pa presjedaš za Sarajevo. Riječima ne mogu opisati osjećaj kada sam ga vidjela na aerodromu po prvi put. Bilo je totalno nerealno i trebalo mi je 24 sata da shvatim da je on stvarno tu pored mene uživo. Naredni dan je došao u naš stan, sjeo sa mojim ocem i tražio moju ruku za udaju", priča nam Nina.

Ninin otac je pristao na brak, a nakon samo sedam dana ona je već bila u avionu za Kairo. 

"Seki je bilo najteže kada sam krenula, a moj otac je pokušavao da sakrije koliko mu je teško, ali na aerodromu je tako jako stisnuo ruku od mog muža da je sva poplavila", kaže naša sagovornica. 


                                           Nina sa suprugom Mohamedom

Kada je stigla u Kairo život nije bio nimalo jednostavan. Nikoga nije poznavala, nije znala jezik, tako da se samostalno nije mogla kretati. 

"Nakon skoro godinu i pol počela sam pomalo sama izlaziti, prvo je bilo samo do supermarketa, a onda u shopping i teretanu. Nakon dvije godine u Kairu skupila sam hrabrost i potražila posao i veoma brzo našla posao učiteljice Engleskog jezika u predškolskom", kaže za Source Nina Gegić.

Komunikacija sa mužem joj nije bila teška, obzirom da su prethodno tri godine komunicirali putem interneta. Razgovarali su na engleskom jeziku, a sada pomalo i na arapskom. 



"Slažemo se veoma dobro jer imamo dosta sličnosti i iste interese. Ja pokušavam da dođem u Sarajevo bar jedan put u godini, a muž ne ide samnom jer ima strah od aviona", kaže naša sagovornica.

U Sarajevu joj je bilo lijepo, ali Nina tvrdi kako je za nju, obzirom da je pokrivena mnogo lakše živjeti u Egiptu, lakše je našla posao i više je plaćena samim tim što je strankinja, tako da je udaja za Egipćanina bila dobra odluka u njenom životu.

Novinarka: Merima Druškić

 
6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.