19.12.2016. 14:03
3
Po čemu ćemo pamtiti 2016. godinu: Fadile oprosti, trotoar, redukcije vode, Dino Merlin...
Novogodišnji praznici se bliže, grad je u nekom euforičnom raspoloženju, a 2016. godina je na odlasku. Ova godina će ostati upamćena po nekoliko stvari, pa pogledajte koje su to.

Fadile oprosti!

Prva od njih je svakako izjava premijera Federacije BiH Fadila Novalića na početku 2016. godine, kada je izjavio kako građani ove zemlje žive rasipnički. On je izjavio da je sproveo sopstveno istraživanje i da je tražio podatke od jednog trgovačkog lanca o 10 najprodavanijih proizvoda u marketima.

"Na prvom mjestu je bila kafa, na drugom cigare, na četvrtom piva, na osmom vino",
rekao je Novalić.

Novalić je samo tri proizvoda ocijenio kao esencijalna, odnosno najpotrebnija za život, a to su kafa, ulje i mlijeko.

"Građani FBiH žive dobro. Štaviše, rasipaju se", zaključio je Novalić.



Ova izjava Fadila Novalića izazvala je veliku reakciju građana, a možemo reći i da je premijer Federacije BiH postao prava zvijezda društvenih mreža. 

Ima vode, nema vode?

Još jedna od stvari koju će građani Sarajeva dobro upamtiti jesu konstantne redukcije vode u 2016. godini, te (ne)rad KJKP "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo. Da bismo to što slikovitije prikazali uradili smo printscreen naslova sa datumima koji su objavljeni samo na našem portalu od danas pa unazad godinu dana. 
 
 
 
 Ovo je nejasno i vrlo upitno kako za vrijeme trajanja SFF-a ima vode i nema potrebe za redukcijama, a u ostalim mjesecima nema vode? 

 

Nije smiješno Dino...


 
Također, kao i za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala, i za vrijeme Ramazana vodosnabdijevanje je urednije i vode ima i u noćnim satima.
 
 
 

Ovo su samo neki od prekida vodosnabdijevanja, koja ne uključuju svakodnevne noćne redukcije vode. Građani Sarajeva će svakako ovu godinu zapamtiti kao lošu upravo zbog ovog problema.

Dino Merlin uzeo pare?! Ma nemoj...

Još jedna od stvari po kojoj će 2016. godina ostati upamćena jeste svakako i sam završetak iste, odnosno javni novogodišnji koncert na otvorenom u Sarajevu, gdje ove godine pjeva Dino Merlin. 

Građani Sarajeva negoduju zbog 250.000 KM koje će Dino Merin dobiti za taj koncert i smatraju kako je trebao pjevati besplatno, kao poklon ovome gradu. 

Međutim, ukoliko pogledamo da Beograd za javnu proslavu Nove godine izdvaja gotovo 1.000.000KM, naših 100.000 KM iz budžeta Grada Sarajevo i 150.000 KM iz budžeta Kantona Sarajevo su smiješna cifra. 

U Beogradu praznici će na trgu ispred Narodne skupštine trajati tri dana, od 29. decembra do 1. januara. Beograđane će zabavljati Bajaga i instruktori, Plavi orkestar, Aca Lukas, Saša Kovačević i drugi. 

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je najavio i kako će Beograd u 2017. godinu ući kao najosvjetljeniji grad u ovom dijelu Evrope, a samo osvjetljenje grada tokom 90 prazničnih dana koštat će dva miliona dinara, odnosno gotovo 32.000 KM.

U Zagrebu gdje će prvi put proslava novogodišnjih praznika trajati punih sedam dana. U Zagrebu će se, u suorganizaciji sa Ultra Europe festivalom od 31. decembra do 6. januara održati Croatia Winter Music Festival koji će ugostiti najveća svjetska imena elektronske muzike. Posljednjeg dana godine, zagrebačka publika uživat će uz holandskog DJ-a Armina van Buurena, a osim njega na festivalu će nastupiti i Sander van Dorn, MOTi, Julian Jordan, Juicy M, David Gravel... Festival će se održavati u zagrebačkoj Areni, a kompletna organizacija koštat će milion eura.

Grad Zagreb je s Turističkom zajednicom za cjelokupnu organizaciju i usluge izdvojio tri miliona kuna, odnosno blizu 780.000 KM.

Svečanost povodom otvaranja trotoara

Višemjesečni radovi obnove trotoara ispred Predsjedništva BiH su jedno vrijeme bili na udaru kritika, ali sigurno nikada više polemike na društvenim mrežama nisu izazvali nego na dan otvaranja.


 
Naime, najavljen je svečani obilazak upravo tim povodom, a sam događaj, kojem su prisustvovati glavni sekretar Predsjedništva BiH, Dženan Selimbegović, načelnik Općine Centar, Nedžad Ajnadžić i predstavnici Direkcije za puteve KS, Adnan Alikadić i Fahrudin Djedović bit će održan u 12 sati, stojalo je u najavi koja je dostavljena medijima.

Ipak, mediji su pozvani da dođu 15 minuta ranije u zgradu Predsjedništva BiH, iz sigurnosnih razloga, a sve kako bi zajednički ispratili dovršetak projekta vrijednog 362.812,65 KM.

Tim povodom bura komentara preplavila je Twitter i Facebook, čiji korisnici su se doslovno zezali na račun "političara koji otvaraju trotoar kao da je nuklearna elektrana", a ovo su samo neke od njih: 


 
 
Priznat ćete, ovaj potez (senzacionalistički poziv novinarima) je bio više nego smiješan.

Ništa bez narodnjaka - Košarkaši BiH slavili uz Cecu


Još jedna od negativnih stvari koju svakako ne možemo propustiti, a mnogi, a poslebno sportoljupci će je se sjetiti, a to je proslava rođendana Jusufa Nurkića i naših košarkaša uz Cecine hitove.


Košarkaši su se opustili tokom priprema, a snimak se pojavio neposredno pred meč protiv Rusije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Snimak je izazvao velike kritike u BIH jer je javnost smatrala da su košarkaši ovim slavljem narušili pripreme i umjesto da misle na meč opustili se uz narodnu muziku i alkohol.

Nakon nekolik dana održan je meč gdje je košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena od selekcije Rusije rezultatom 83:54 u prvom susretu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2017. godine.

Musa vs. Teletović

Još jedna od nemilih scena u svijetu sporta jeste ona kada je Mirza Teletović nasrnuo na Dženana Musu upravo na toj utakmici protiv Rusije.

U jednom trenutku kapiten reprezentacije Mirza Teletović verbalno je napao najmlađeg reprezentativca BiH Džanana Musu, nakon čega je najbolji kadet Evrope počeo plakati.

Teletović se s njim pokušao i fizički obračunati, no u njegovom bijesu zaustavili su ga i ostali igrači.



Mejdan se u finišu obrušio na Teletovića psovkama i uvredama, da bi nakon toga čitava dvorana skandirala ime Džanana Muse. 

Istovremeno, Nurkić se zbog svega htio obračunati i sa pojedincima iz publike, no reagirali su ostali igrači i pripadnici obezbjeđenja, pa se sve završilo na verbalnom sukobu. 

Novinarka: Merima Druškić

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.