13.1.2017. 14:06
19
Fadil Bašić za Source: Napao me jer sam najveći gazda u RS-u, a musliman. Policija sa Pala radi u talu sa Đorđem koji me opljačkao i pretukao
Povratnik Fadil Bašić opljačkan je i pretučen na Palama 08. januara ove godine. Trenutno se nalazi na UKCS, a za naš portal je izjavio kako je napad bio na nacionalnoj osnovi.

"Ja od 1992. godine gore trpim kriminalce, nasrću mi na imovinu da ne mogu živjeti. Nanijeli su mi štete, ukrali traktor, grablje, dvanaest goveda. Ubijaju, pljačkaju, gore kao da je još uvijek ratno stanje", rekao je za Source povratnik Fadil Bašić.

Fadila je opljačkao i na njega fizički nasrnuo duplo mlađi Đorđe Janković, za kojeg Fadil tvrdi da se bavi kriminalom.

"Đorđe Janković je kriminalac, bavi se prljavim poslovim, sa policijom je u talu. Oni šalju sve kriminalce na mene. Napao me jer sam ga tužio da mi je ukrao goveda, nakon prijave policiji me zasreo na putu i izudarao. Policija ga poslala s kolcem da me ubije i da me nije oteo drugi Srbin ubio bi me. Izudarao me kolcem, slomljena mi je ruka, glava mi je napukla na jednom dijelu, slomio mi potkoljenicu. Htio je da me ubije nasmrt i spasio me drugi Srbin, neću da ga imenujem, ubio bi i njega. Da me nisu oteli ja bi bio mrtav. To je pokušaj ubistva", smatra Fadil Bašić.

Odnos svih Srba prema povratnicima nije isti. Fadil kaže kako gore ima i dobrih komšija.

"Ima gore i finih ljudi, neki mi i pomažu, ali je taj Đorđe kriminalac. On nije sam ima ih još, to je četnička organizacija i brinu se o muslimanima i nanose im štetu. Kad god naiđem na njega moraš mu se skloniti ili će te ubiti. Ja sam gore mještanin, a od 1992. godine me maltretiraju, kuću su mi zapalili, kazan za rakiju ukrali, kombi, sve ima u policiji zapisano, ali policija neće da reaguje. Niko nije odgovarao gore od 1992. godine, ja trpim udare na mene. Sve su mi opljačkali što sam imao, mašine, zapalili kuću, štalu, krali mi konje, ubijali iz pušaka, to je gore hajdučija kao da nije oslobođeno",
kaže naš sagovornik.

Fadil u selu Hotočina kod Pala živi sam u kući. Niko od porodice nije želio tamo živjeti osim njega.

"Sam živim, nisam mogao nikoga od porodice dovesti gore. Žena je živjela, ali nije mogla podnijeti i napustila je kuću. Ja se sada ne mogu kući vratiti dok mi se ne osigura bezbjednost, ne znam šta ću. Imam životinje, bavim se poljoprivredom, ali ne daju mi da se razvijam. Ja sam najveći gazda zemlje u Republici Srpskoj, imam dvadeset krava i preko dvadeset konja, sad o njima brinu djeca od komšije. Šteta mi se nanosi kao muslimanu jer sam ja bogat čovjek",
kaže za Source Fadil Bašić.

On smatra i kako je ovaj napad nan jega bio na nacionalno osnovi i kako nije jedini musliman kojeg maltretiraju pojedini Srbi.

"Ovaj napad je na nacionalnoj osnovi. Ovo se nanosi muslimanima šteta, oni prave hajdučije na muslimanskoj zemlji. Neka Dodik vodi na svoju čačevinu te kriminalce, pa neka on s njima živi. I njemu ću to reći, ne bojim ga se. Ja sam ugrožen, a ako i dalje budem ugrožen doći ću mu diraktno na vrata. Ja se ne bojim nikoga", kaže nam on.

Nakon što izađe iz bolnice otići će neko vrijeme da živi kod sina u Vogošću, a nakon toga se namjerava vratiti svojoj kući i kako kaže, ne plaši se nikoga na Palama.

"Ja se ne plašim, ja ako uzmem pušku ja ću ih pobiti. Ja se ne bojim nikoga, ja sam ovo preživio. Sve ću ih rastjerati. Ja sam pripadnik Armije BiH, mogu ja pozvati još muslimana, boraca da me zaštite ako država nije u stanju riješiti to", kaže Fadil, te dodaje kako najviše zamjera policiji Republike Srpske.

"Policija nikako ne reaguje, oni ga nagovaraju da me bije i on je s njima u talu. Oni plačkaju, to su plačkaši. Otimaju moja goveda i prodaju, traktor mi oteo i prodao, kombio mi ukrao od 50.000 KM i prodao, policija dijeli pare s njima", smatra povratnik Fadil Bašić.

Cijeli razgovor sa Fadilom Bašićem preslušajte u priloženom videu iznad.

Nakon što je ovaj slučaj dospio u medije, reagovao je i ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić. On je zatražio da policijski organi u entitetu RS preduzmu hitne i dodatne mjere zaštite povratnika, a zatražiti će od nadležnih tužilaštava u RS-u da dostave informacije o broju napada na povratnike u posljednjoj godini, statusu istraga te kvalifikaciji samih napada kao krivičnih djela ili prekršaja.

Napadač Đorđe Janković je od ranije poznat policiji. Iz CJB Istočno Sarajevo potvrđeno je da je slučaj dokumentovan kao prekršaj, premda je riječ o nanesenim težim tjelesnim povredama.
 
“Zatražit ćemo od Tužilaštva u Istočnom Sarajevu da vodi posebno računa o kvalifikaciji ovog djela, imajući u vidu postoje indicije da je ovdje riječ o krivičnom djelu iz mržnje. Imamo niz slučajeva na području entiteta RS, gdje se napadi na povratnike evidentiraju kao prekršaji, umjesto kao krivična djela, na način da se umanjuju razmjere nanesenih tjelesnih povreda. Dalje, kada se takvo djelo ipak prizna, ono se ne zavodi pod elemente napada iz mržnje, već se kao motiv često upisuje koristoljublje ili neki lični sukob. Ne sporimo mi da se pojedini incidenti događaji uz dodatne motive, ali je istina i da institucije RS-a nisu nikada adekvatno pokrenule priču o primjeni vlastitih propisa kada su u pitanju krivična djela iz mržnje“
, napominje ministar Ramić.    

„Sjetimo se napada na Nezira Dardagana za Bajram u Zvorniku, ili napada na Nerka Hanifića u Kotor-Varošu. Zašto institucije ne daju adekvatne informacije kako bi slučajevi dobili svoj epilog, a svi bili upoznati sa sankcijama koje slijede poslije takvih događaja? Uvijek nam kao opomena stoje neriješeni slučajevi ubistava Melihe Durić u Vlasenici ili Murata Badića u Banjoj Luci”, upozorio je ministar Ramić.
 
“Ukoliko odgovora iz tužilaštava i policije ne bude, izvršit ćemo poseban izvještaj sa pregledom svih neriješnih slučajeva, te upoznati nadležne institucije Bosne i Hercegovine i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava sa svim onim što entitet RS nije ispunio kada su u pitanju zaštita ljudskih prava i sigurnosti povratnika“, zaključio je Ramić.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo posjetio je danas u bolnici demobilisanog borca Armije Republike Bosne i Hercegovine Fadila Bašića. Ministar je istakao kako je Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, kroz realizaciju programa održivog povratka, i ranije pomagalo Bašiću.



„Sa ovakvim i sličnim aktivnostima naše resorno ministarstvo će nastaviti i ubuduće, posebno nakon što je naš saborac Fadil, nažalost, prošao kroz još jednu užasnu torturu. Učestvovat ćemo i u sufinansiranju njegovog liječenja i oporavka“, objasnio je ministar Fišo. 

Naglasio je i da će učiniti sve da nadležne pravosudne institucije poduzmu sve potrebne mjere i radnje, kako bi se adekvatno kaznio počinilac ovog nedjela.

Novinarka: Merima Druškić
 

 
19
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.