6.6.2017. 10:50
1
Poznata imena napadača iz Londona koji su vikali "Ovo je za Allaha": Kombijem se zaletjeli u pješake, a nakon toga ih boli noževima
U jezivom terorističkom napadu u Londonu je ubijeno sedmoro, a ranjeno 48 osoba. Islamska država preuzela je odgovornost za napad. Trojica napadača ubijena, vikali "Ovo je za Allaha"

Napadači su se u subotu navečer zaletjeli velikom brzinom kombijem u pješake na London Bridgeu i nakon toga noževima napadali prolaznike na ulicama i posjetitelje obližnjih barova u Borough Marketu usmrtivši sedam osoba i ozlijedivši najmanje 48.

Naoružana policija ubila je trojicu napadača na području Borough Marketa a britanske vlasti pozvale su stanovnike Londona na Twitteru da 'bježe, sakriju se i jave' ukoliko budu žrtve nasilja.

Napad se zbio uoči britanskih parlamentarnih izbora zakazanih za 8. juna i manje od dvije sedmice nakon samoubilačkog napada na manchesterskom koncertu američke pop pjevačice Ariane Grande na kojemu su ubijene 22 osobe.

Napad je okvalifikovan kao teroristički. Najprije se kombi popeo sa ulice na trotoar Londonskog mosta i počeo da gazi prolaznike. Zatim su napadači napustili kombi i noževima napali prolaznike u dijelu grada Borou market, gdje se nalaze brojni restorani i barovi, i izboli više njih. Sedam osoba je izgubilo živote, povređeno je 48 osoba, 36 je hospitalizovano, a 21 u kritičnom stanju. Prva identifikovana žrtva je Kanađanka Krisi Arčibald. Kako je saopštila londonska policija, sva tri napadača su ubijena. 

Britanska policija objavila je sinoć imena dvojice od trojice napadača koji su u Londonu ubili sedam osoba. Jedan bio u dokumentarcu "The Jihadis Next Door".

Dvojica zasad poznatih terorista iz napada u kome je ubijeno sedmoro a ranjeno 48 ljudi, su Khuram Shazad Butt i Rachid Redouane, javio je BBC.

teroristi,london

Butt (27) je britanski državljanin, porijeklom Pakistanac.  Bio je oženjen i ima djecu. Sa porodicom je nekoliko godina živio u istočnom dijelu Londona.

Nadimak mu je bio "Abz", a radio je i za KFV i Transport za London. Sa porodicom je nekoliko godina živio u istočnom dijelu Londona, a Reuters prenosi da je bio poznat od ranije policiji i MI5, kao i da nije bilo dokaza koji bi ukazivali da je napad bio planiran.

Redouane (30) je govporio da je markonaskog i libijskog porijekla a nije bio poznat policiji. Koristio je i ime Rašid Elkdar i drugačiji datum rođenja.

"Radi se na tome da se sazna više o njima, njihovim vezama i da li su imali pomoć ili podršku nekoga. Ne možemo da kažemo više o njima u ovom trenutku", navodi se u saopštenju pomoćnika komesara londonske policije Marka Roulia.

On je dodao da je istraga o Buttu počela prije dvije godine, ali da nije bilo obavještajnih podataka koji bi ukazali da je planiran napad, a istraga je vođena u skladu s prioritetima. Policija je saopštila da još radi na utvrđivanju identiteta trećeg napadača.

"Detektivi bi voljeli da čuju nekoga ko ima ikakve informacije o ovoj trojici muškaraca, koje bi mogle da im pomognu u istrazi. Oni su posebno zainteresovani da čuju o mjestima koja su možda posjećivali i njihovom kretanju u danima i satima prije napada", dodaje se u saopštenju.

Ističe se da istraga brzo napreduje i podsjeća da je do sada uhapšeno 12 osoba, od kojih su sedam žena, a da su jedan muškarac i jedna žena poslije oslobođeni.

Upravo umješanost Butta je velika sramota za britansku policiju jer se on, piše "Daily mail", pojavio se prošle godine u televizijskom dokumentarcu o britanskim džihadistima.

On je tada snimljen tokom sukoba sa policijom dok je odmotavao zastavu Islamske države u jednom parku u Londonu noseći Ray Ban naočare.

But se pojavio u dokumentarcu "Džihadisti iz susjedstva" (The Jihadis Next Door) zajedno sa još dva zloglasna sveštenika, koja su bila dobro poznata policiji i obavještajnim zvaničnicima zbog ekstremističkih stavova.

Jedan njegov poznanik ga je prijavio na vruću liniju za borbu protiv terorizma nakon što se radikalizovao gledajući video snimke ekstremista na Youtubeu. Policija je kasnije upozorena da je pokušao da radikalizuje djecu u lokalnom parku prije dvije godine, a davao im je novac i slatkiše kako bi ga saslušali.

"Uradio sam svoj dio, znam da su i drugi ljudi uradili svoj dio, ali vlasti nisu uradile svoje dio", rekao je njegov poznanik istakavši da ga ni policija ni MI5 nikada nisu kontaktirali.

Jedan od tri napadača ubijena tokom subotnjeg napada u Londonu nosio je irsku ličnu kartu, navode izvori iz policije. Irska policija odbila je da komentariše o tom izveštaju.

"Britanska policija našla je irsku ličnu kartu kod jednog od trojice napadača u Londonu, nakon što je ubijen", rekao je bezbjednosni korespodent Pole Raynolds.

Raynolds kaže da je irska policija kontaktirana i da su ustanovili da je napadač neko vrijeme živio u Dablinu.


Pripremila: Merima Druškić

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.