12.9.2017. 13:43
6
Sposobnost bh. pravosuđa: Amel uhvaćen za osam dana, Dženanov ubica ni za godinu i po, Rastoder osuđen, a šeta po gradu
Bijeg Amela Sejfovića podigao je na noge sve pravosudne institucije i svi su se aktivirali u potrazi i hapšenju njega i svih njegovih pomagača.

Sejfović je pronađen jučer u vodenici nedaleko od Visokog i to zahvaljujući mještanima koji su policiji odali njegovu lokaciju. Prvo je viđen kako izlazi iz vikendice u Visokom, gdje su naknadno pronađene njegove stvari, nakon čega je počeo da se sužava obruč oko njega. Osam dana se uspješno skrivao, da bi na kraju ne znajući gdje da ode ušao u napušteni mlin. Slučajni prolaznik je primijetio razbijeno staklo na mlinu i pozvao policiju nakon čega je uslijedilo hapšenje. Amel je kada je čuo policiju izašao iz mlina i krenuo da bježi, gdje je uhapšen u kanjonu rijeke Fojnice.  

Uhvaćen je u koordiniranoj akciji policijskih agencija, sproveden je u MUP KS, a zatim vraćen u KPZ Sarajevo odakle je i pobjegao.

Prema članu 355. Krivičnog zakona FBiH navodi se da „ko upotrebom sile ili prijetnjom da će izravno napasti na život ili tijelo druge osobe pobjegne iz krivično-popravne ustanove ili zatvora, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina“, pa prema tome Amel i zbog ovoga djela može dobiti dodatnih pet godina zatvora. 

Sejfović je, kako je to utvrđeno dosadašnjom istragom, imao pomoć i iznutra i pomagače nakon bijega. Njih šest se nalazi u pritvoru od čega su tri uposlenika KPZ Sarajevo. Za uhapšenog Sanjina Borčaka koji je Sejfoviću nosio hranu čeka se odluka suda o određivanju pritvora. Odgovornost još niko nije snosio. Iako je Amel imao pomagače vraćen je u zatvor, što će reći da pomagači nisu bili "dovoljno jaki" da mu osiguraju dugotrajnu slobodu.

Dvostruki aršini

Iste institucije, isto pravosuđe rukovodi i mnogim drugim slučajevima u kojima su čak i presuđena ubistva, pa ubice šetaju gradom, a jedan od njih je i Semir Rastoder koji je presudom Kantonalnog suda u Sarajevu okrivljen za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginula Hava Šljivić Dovadžija. Osuđen je na pet godina i šest mjeseci zatvora, a osuđeniku je izrečena i mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri godina.

Iako je presuda donešena prije dvije godine, Semir Rastoder i dan danas slobodno šeta gradom i uživa u svojoj slobodi. 

Pravosnažna presuda protiv njega još nije donesena i zbog toga još nije upućen na izdržavanje kazne. Predmet Semir Rastoder nalazi se na Vrhovnom sudu FBiH, gdje je u toku odlučivanje po žalbi i još nije donesena pravomoćna presuda u ovom slučaju.

Optuženom vozaču tada nije određen pritvor, već je nakon kratkog zadržavanja u policiji, pušten na slobodu. To je izazvalo masovnu pobunu i nezadovoljstvo građana, pa su tim povodom organizovani i masovni protesti. Hiljade ljudi je izašlo na sarajevske ulice i tražilo pritvor za ubicu, ali Rastoder nije pritvoren.

Kada su u pitanju saobraćajne nesreće aktuelan je i slučaj Sanjina Sefića koji je u saobraćajnoj nesreći usmrtio dvije studentice, Selmu Agić i Editu Malkoč, pobjegao preko granice, međutim nakon nekoliko dana i on je uhapšen i odveden u zatvor. 

Velike razlike između ova dva slučaja nema. U jednoj nesreći ubijena majka dvoje maloljetne djece, u drugoj nesreći ubijene dvije studentice. U prvom slučaju vozač koji je skrivio nesreću (Semir Rastoder) odšetao iz sudnice na slobodu, u drugom slučaju vozač koji je skrivio nesreću (Sanjin Sefić) u pritvoru iščekuje nova ročišta sve do izricanja presude. 

Očigledno da ista pravila ne vrijede za sve. 

Ko je ubio Dženana Memića?

Još jedan slučaj, aktuelan godinu i po je slučaj 'Dženan Memić', koji se u Sudu KS vodi kao saobraćajna nesreća, iako porodica preminulog od dana pogibije pokušava dokazati da se radi o ubistvu. 

Slučaj 'Dženan Memić' je prvi u historiji Suda KS gdje su porodica ubijenog i osumnjičeni koji se tereti da je usmrtio njihovog sina na istoj strani, dok je sa druge strane Tužilaštvo KS. Porodica Dženana Memića se trudi da dokaže da je Ljubo Seferović nevin, jer samim tim istraga će moći da krene u drugom smijeru. 

Muriz Memić tvrdi da zna ko je ubio njegovog sina, tvrdi i da tužiteljica Dalida Burzić to isto zna, ali da Dženonovog ubicu štite, a on ne želi javno reći ime da ne ometa istragu, te strpljivo čeka da se sve samo otkrije, a kada se završi suđenje na kantonalnom sudu u Sarajevu, ići će i na sudove van Bosne i Hercegovine kako bi zadovoljio pravdu. 

Kako je bh. pravosuđe radilo u saradnji sa građanima koji su dojavili gdje se nalazi Amel Sejfović, kojega su za osam dana uhapsili, tako bi mogli da rade i u slučaju Dženan Memić, da u saradnji sa građanima dođu do prave istine i zadovolje pravdu, a jasno je da je bilo istih ili sličnih dojava kada i kako je preminuo Dženan Memić, pa niko nije reagovao. 

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.