3.10.2017. 12:22
3
Ko je masovni ubica iz Las Vegasa? Bio multimilioner, novac zaradio na nekretninama, a trošio u kasinima
U oružanom napadu izvedenom u Las Vegasu, u saveznoj američkoj državi Nevadi, prema posljednjim podacima smrtno je stradalo najmanje 59 ljudi.

U hotelskoj sobi u kojoj je odsjedao napadač Stephen Paddock pronađeno je 16 automatskih puški, a u njegovom domu pronađeno je 18 pištolja i veća količina municije.

Usamljeni napadač otvorio je vatru na mnoštvo okupljeno na festivalu Route 91 Harvest u Las Vegasu. Tamo je bilo oko 22.000 ljudi, a najmanje 406 osoba prebačeno je u bolnice, priopćila je policija u Las Vegasu.

Ozlijeđena su najmanje dvojica policajca koji su bili na dužnosti. Jedan od njih je u stabilnom stanju nakon operacije, a drugi je zadobio lakše ozljede.

Prema broju mrtvih, za koji policija naglašava da je privremen, to će biti najsmrtonosnije masovno ubojstvo vatrenim oružjem u američkoj povijesti. Prošle godine u pucnjavi u noćnom klubu u Orlandu ubijeno je 49 ljudi.

Brat Stephena Paddocka otkrio je medijima detalje iz prošlosti svoje porodice.

Eric Paddock novinarima je otkrio da je njegov otac, ujedno i otac ubice iz Las Vegasa, bio osuđeni pljačkaš banki koji se 1969. godine našao na FBI-evom popisu najtraženijih bjegunaca, nakon što je pobjegao iz zatvora, prenosi Index.hr.

Patrick Benjamin Paddock, koji se koristio nizom lažnih imena, uhapšen je 1960. godine zbog pljačke banke u Phoenixu. Tada je imao 30-ak godina i živio je u Tucsonu sa svojom suprugom i četvero djece. Ukrao je 4.600 dolara.

Bio je optužen i za pljačku još nekoliko banaka.

Iz zatvora je pobjegao 1969. godine tokom služenja 20-godišnje zatvorske kazne. Tada se našao na FBI-evom popisu najtraženijih bjegunaca na kojem je bio sve do 1977. godine. Uhapšen je iduće godine u Oregonu. Preminuo je 1998. godine.

Napadač iz Los Angelesa, Stephen Pedok je bio multimilioner, koji je veliku količinu novca zaradio ulaganjem u nekretnine, a dugo godina je radio kao računovođa, kaže njegov brat Erik (Erick). 

Erik je novinarima u Orlandu kazao da ne zna da li je njegov brat imao neke finansijske poteškoće. Prema njegovim riječima, Stiven je trošio veliku količinu novca u kasinima, gdje je često besplatno dobivao obroke i prenoćište. 

- Išao je na krstarenja i kockao se - kaže Erik.

Prema navodima svjedoka, napadač je vatru otvorio sa 32. kata hotela Mandalay Bay i pucao po ljudima ispod sebe. Bilo je to treće, završne večeri glazbenog festivala Route 91 Harvest.

Pucanje je počelo u 10.30  navečer po mjesnom vremenu i deseci pucnjeva iz automatske puške prekinuli su izvedbu country pjevača Jasona Aldena, piše agencija dpa.

Pucnjevi su trajali više od minute, a stotine ljudi potražilo je sklonište ili pokušalo pobjeći s koncerta, dodaje njemačka agencija.

Alden je na Instagramu objavio da su on i njegova grupa dobro. “Večer je bila gora od stravične. Moje misli i molitve su sa svima koji su bili na koncertu”.

Motivi napada zasad nisu jasni, a policija provodi opsežnu istragu.

Prema pisanju The Telegrapha 64-godišnji Paddock je živio sam u svom domu u pustinji Nevade. Točnije, u malom mjestu Mesquite, u kojem većinom žive umirovljenici i koje je udaljeno sat i 16 minuta od Las Vegasa. Ondje je 2015. kupio kuću za nešto manje od 400.000 dolara. Prema policijskim izvješćima Paddock nije imao dosje, štoviše, čak nikad nije zaustavljen zbog prometnog prekršaja. Imao je i pilotsku dozvolu. Paddock je prije Nevade živio u Teksasu gdje je dobio dozvolu za lovačko oružje.

(Merima Druškić)

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.