17.1.2021. 19:29
0
Sukobi starih rivala: "Sve ti halalim! Bio si lav, sad si SDA. Nisi spominjao Sarajlićeve metode dok si bio u SDA"
Politički obračuni između Semira Efendića i Elmedina Konakovića traju otkako je Konaković napustio SDA i osnovao političku stranku Narod i Pravda. Od tada prepucavanja ovog dvojca nisu stala, a to najčešće biva putem društvenih mreža, a ponekad njihove svađe i optuživanja možemo vidjeti i pred malim ekranima.

Piše: Mirza Malović

Efendić i Konaković imali su zanimljiv duel na Face TV-u u kojoj su pljuštale brojne optužbe za kriminal, korupciju, nepotizam, ulizivanje i krađu glasova.

"Ima puno priče, a nema rezultata i za sve je uvijek pronalazio krivce. Sada želi ukrasti građanima KS još četiri godine. Zato sam se ja kandidovao kako bi s priče prešli na rad i predstavio sam konkretan program", kazao je tada Efendić opisujući Konakovićev rad.

Konaković je tada Efendića optužio da se hvalio kapitalnim projektima za koje je KS izdvajao novac, te da je od 170 miliona KM iz budžeta KS najviše išlo za projekte u Novom Gradu.

"Mi se nismo hvalili, ti si ih popularizirao. Utoplili smo objekte, ti si se fotografisao, izgradili smo škole, ti si se fotografisao. Ti si divan dečko administrativac", rekao mu je Konaković tom prillikom.

Također mu je Konaković tada spomenuo i nesreću u kojoj je sudjelovao Efendić, a gdje je smrtno stradala jedna osoba.

Sukobili su se i augustu prošle godine kada se Konaković oglasio na twitteru i javno prozvao Efendića.

"Od kadrova Naroda i pravde na listama tražimo da ne liče na sadašnju vlast. Ako se ikad počnem ponašati kao Bakir ili Asim, ne daj Bože, da se oni nikad ne ponašaju kao Efendić. Da im bude važnija pravda od funkcije, da nikad ne savijaju kičmu kako bi ih neko kandidovao negdje”, napisao je Konaković.

Nije tada Konaković dugo čekao na odgovor Efendića, koji je naveo da Konaković nikada nije spomenuo bilo šta u vezi Sarajlićevih "metoda" dok je bio premijer Kantona Sarajevo.

Nakon što sam objavio snimak iz sada već poznate afere ‘Asim’ uz taj video sam napisao da Sarajlić nakon tog snimka više ne može biti potpredsjednik SDA i predsjednik Kadrovske komisije. Tri dana nakon toga Sarajlić je morao napustiti sve stranačke funkcije pa i te koje sam ja spomenuo. Nikad za vrijeme svog dugogodišnjeg angažmana u SDA Konaković nije spomenuo bilo šta u vezi Sarajlićevih ‘metoda’ rada u kojima su odlično sarađivali za vrijeme dok je Asim bio predsjednik KO SDA, a Dino K. premijer Kantona Sarajevo ispred SDA, nego sam mu problem bio ja i općinska organizacija SDA Novi Grad, koji se protiv takvih metoda borimo, i njemu i Asimu. Kako onda, tako i danas”, odgovorio mu je tada Efendić.

Zanimljivo je bilo i krajem prošle godine kada se ovaj dvojac sukobio zbog dešavanja u sarajevskom komunalnom preduzeću "Rad".

Tinjak je kao kadar BOSS-a na zadnjim izborima ušao u OV Novi Grad, a nakon ulaska nije pristao da bude dio većine zajedno sa SDA. Zadržao je mandat i odbio tu većinu. SDA kadar ga odmah nakon toga otpustio. Nezakonito naravno. Popravlja se SDA iznutra. Odmah to pokazuju djelima. Novi, mladi kadrovi. Raspada se taj koncept zaštitnika”, a pokazuju pravo lice i nakon izbora. Borba se isplati, SDA se ne mijenja. Mi smo tek krenuli”, napisao je tada Konaković, a na odgovor, po ustaljenoj praksi, nije morao dugo čekati.

Izgleda da su našli onih 29 vreća. I to u komunalnom preduzeću Rad. Gdje bi drugo. Nakon što nisu uspjeli pobijediti u utrci za načelnika, ni za vijeće u Novom Gradu, krenuli iz četvorke da od manjine prave većinu u Općinskom vijeću. Tako su i prije dvije godine u Kantonu pravili, pa evo vidimo šta su napravili. I nafatali jednog vijećnika Bossa koji je izvršni direktor u KJKP Rad, obećali mu da će biti direktor i kada četvorka preuzme vladu (ili ga ucijenili), a da on bude u toj nekoj njihovoj većini koju bezuspješno pokušavaju napraviti. I hajde neka su, ali čovjeku u međuvremenu istekao mandat pa im sada neko drugi kriv zbog toga. Pokušavaju istek mandata predstaviti kao otkaz, iako to nema veze jedno sa drugim. Kao kada bi rekli da je Nedžad Koldžo dobio otkaz u općini Novo Sarajevo, a njemu istekao mandat i nije dobio novi. I kažu vratit će oni njega brzo. Pa neka vrate kad su se već dogovorili. Samo bi trebali znati da po zakonu čovjek ne može u isto vrijeme biti općinski vijećnik i direktor u javnom preduzeću. Ali briga njih za zakon. Ništa znanje, samo šuplja. Neka oni izvole raditi i razvijati općine u kojima su pobijedili, a mi nastavljamo razvijati Novi Grad. Pa ćemo vidjeti kroz neko vrijeme ko to radi bolje, iskrenije i poštenije”, odgovorio mu je Efendić.

Posljednji i trenutno najaktuelniji sukob ovog dvojca putem društvenih mreža vodi se zbog tvrdnji Semira Efendića da su članovi Četvorke morali snimati svoje glasanje, odnosno da su posjedovali olovke sa kamerama, a da je organizator svega toga Narod i Pravda.

"Pale su u vodu sve iluzije o moralnoj čistoći stranaka Četvorke, kako radikalno lijevih tako i radikalno desnih. Ne postoji ponuda koju nisu uputili općinskim vijećnicima samo kako bi se napravila većina protiv načelnika i Općinsko vijeće pretvorilo u cirkus kakav odavno gledamo na višim nivoima vlasti. Na kraju su na samoj sjednici, na očigled svih prisutnih, natjerali vijećnike Četvorke da glasaju istom olovkom koja na sebi ima kameru što je samo po sebi neviđeni skandal i narušavanje principa tajnosti glasanja. Ali oni čija riječ ne vrijedi ništa, ne mogu vjerovati ni drugima na riječ. Naređenje o takvoj vrsti glasanja došlo je direktno iz vrha NiP-a, od Konakovića i Ademovića, a na samoj sjednici provedeno od strane generalnog sekretara NiP-a Mirze Selimbegovića", napisao je načelnik Novog Sarajeva.

"Sve ti halalim! E čuj glasali olovkom sa kamerom, prekuc'o!", odgovorio je Konaković na tvrdnje Efendića.

Zanimljivo, Efendić je prije nekoliko minuta objavio video u kojem tvrdi da se vidi kako "olovka s kamerom" kruži među vijećnicima Četvorke, a po svemu sudeći, verbalni dueli na društvenim mrežama između Efendića i Konakovića neće stati.

 




0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.