19.1.2021. 13:32
0
"Silovanje i seksualno uznemiravanje se dešavaju svuda, a ne samo u glumačkoj industriji. Nikada nije lako govoriti o takvim osobnim iskustvima"
Facebook grupa "Nisam tražila" u veoma kratkom roku počela je zaokupirati javnost. Nakon objavljene vijesti o Miki Aleksiću i ispovijesti glumica koje su pretrpjele sve te grozote od strane navedenog, na ovaj hrabar potez odlučile su se i djevojke i momci iz Bosne i Hercegovine.

Kreatori ove stranice izjavili su za Source.ba da ovo treba da bude platforma za sve one koji imaju potrebu podijeliti svoje iskustvo sa seksualnim nasiljem.

"Ova stranica nastala je kao platforma za sve djevojke i momke koji koji imaju potrebu podijeliti svoje iskustvo sa seksualnim nasiljem ili uznemiravanjem. Nikada nije lako govoriti o takvim osobnim iskustvima i kod nas do sada zaista nije ni postojao siguran javni prostor gdje bi se o tome govorilo. Cilj ove stranice je stvoriti takav prostor. Hrabre djevojke koje su odlučile iznijeti istinu o silovatelju Aleksiću su glumice, ali ovakve se stvari dešavaju u svim industrijama, drugim mjestima, svim uglovima planete", kazali su nam.

Također dodaju da seksualno uznemiravanje nije prisutno samo u glumačkoj industriji, već se dešavaju svuda, ali da su glumci i glumice posebno ranjivi.

"Silovanje i seksualno uznemiravanje se dešavaju svuda, a ne samo u glumačkoj industriji. Međutim, glumice i glumci su posebno ranjivi zbog duboko ukorijenjenog patrijarhalnog ustrojstva industrije, patrijarhalnih vjerovanja i agresivnih predrasuda o toj profesiji, kao i nejednakih omjera moći unutar same industrije", naveli su oni.

Mišljenja su da nedostaje mehanizam koji bi zlostavljanje mogao prepoznati kao takvo.

"Djevojke, kao i dečki, koji trpe nasilje pod višestrukim su pritiskom. Patrijarhalne društvene konvencije koje okrivljuju žrtvu, ne vjeruju žrtvi, relativiziraju ili umanjuju štetu zločina ili drugih vrsta uznemiravanja, neadekvatni načini pravne zaštite ili nepostojanje pravnih presedana u sličnim slučajevima su neki od razloga koji doprinose tom pritisku. Psihološko zlostavljanje žrtve, zlostavljačeva zloupotreba moći, osjecaj nemoći, nemogućnosti da se reaguje, izostanak mehanizama kojima bi se zlostavljanje moglo prepoznati kao takvo, kao i izniman stres kojem se žrtva izlaže prijavom još su neki od elemenata", zaključuju.

Novinar: Mirza Malović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.