26.1.2021. 17:52
0
"Ostajemo u šatoru i nećemo odustati, ovo je mazanje očiju. Nikada nas do sada nisu pozvali da pregovaramo"
Teški vremenski uslovi nisu bili prepreka zdravstvenim radnicima Hercegovačko-neretvanskog kantona da provedu noć u šatoru kod Vlade HNK u Mostaru čekajući poziv nadležnih za pregovarački stol. Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je na hitnoj telefonskoj sjednici, a na prijedlog ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite, donijela odluku o ponudi za zaključivanje kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNK.

Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK kazao je za naš portal da oni nisu dobili nikakav službeni dopis i da je ovo isti zaključak kao i u septembru prošle godine.

"Nismo dobili nikakav službeni dopis, dakle informacije prije dobio novinari nego zdravstveni sindikat. U devetom mjesecu prošle godine vlada je donijela potpuno isti zaključak na naša dva zahtijeva da nam objasne stvari koje se ne nalaze nigdje u ugovoru doktora medicine. Na dva naša dopisa oni nam nisu nikada odgovorili. Dakle oni donose isti zaključak i pozivaju na pregovore, a ustvari nikako da nas konkretno pozovu", kazao nam je Vuković.

Dodao je da oni nikada nisu zvanično pozvani na pregovore, te da će ostati u šatoru sve do potpisivanja kolektivnog ugovora.

"Dakle, nikada do sada nisu tražili da na sjednicu dođe naš pregovarački tim. To je mazanje očiju, vidjet ćemo sutra kada nam dođe taj papir. Ono što su mediji objavili to je potpuno isti tekst kao u devetom mjesecu prošle godine. Mi ćemo ostati u šatoru sve do potpisivanja kolektivnog ugovora, do toga mi nećemo odustati. Treba postaviti pitanje vladi zašto ne pozivaju pregovarački tim da dođu u vladu. Došli smo im samo par metara i napravili šator ispred, a oni nas još ne pozivaju. Oni svaki zaključak donose samoinicijativno, bez ikakve naše saglasnosti, a mi se ne možemo izjasniti oko nečega što ustvari ne znamo o čemu se radi" navodi on.

Novinar: Mirza Malović

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.