3.3.2021. 19:02
0
Legenda FK Sarajevo, Mehmed Janjoš, za Source.ba: Kako ćemo gledati dobar derbi, kad nam igrači pauziraju skoro tri mjeseca
Jednostavno, ovo više ne ide! Ako želimo dobro bh fudbalu, moramo početi ulagati, u terene, u infrastrukturu... - Odavno nije toliko klubova konkurisalo za poziciju koja vodi u Evropu.
Dva najveća bh. fudbalska kluba, Željezničar i Sarajevo, u ponedjeljak su odigrali još jedan vječiti derbi na Grbavici, u okviru 20. kola aktuelne sezone M:tel Premijer lige BiH, a nakon dugo vremena bilo je 0:0 nakon 90 minuta.

Posljednji put ova dva kluba su odigrala derbi bez golova u aprilu 2018. godine na Koševu.
Razlozi za ovakav rezultat na startu proljetnog dijela prvenstva mogu se potražiti u nekoliko činjenica, prije svega i jedni i drugi su odigrali svoju prvu takmičarsku utakmicu nakon skoro tri mjeseca pauze i noge su igračima i dalje "teške" nakon tek odrađenih priprema, zatim ulog je bio veliki jer Sarajevo drugoplasiranom Željezničaru bježi devet bodova na tabeli, a tu je svakako i odsustvo publike na tribinama što se, pogotovo u ovakvoj utakmici, itekako može osjetiti na terenu.

Nekadašnji fudbalski as, a kasnije i uspješan trener bordo tima, Mehmed Janjoš, za Source.ba je prokomentarisao derbi i FK Sarajevo, te se dohvatio aktuelne sezone Premijer lige i problema s kojima se suočava bh. fudbal. 

- Nije ni čudo što nismo gledali previše kvalitetnu utakmicu, i to još derbi, odmah na startu sezone s obzirom na skoro tri mjeseca pauze. Ovo je stvarno postalo apsurdno i ne ide više ovako. Jednostavno, ako želimo dobro bh fudbalu, moramo početi ulagati, u terene, u infrastrukturu, jer nije ovo tako loša liga kao što neki žele da je prikažu, ističe popularni Čala, te napominje jednu bitnu stvar.

- Treba napraviti neku veliku diskusiju na temu u kakvim to uslovima igraju i po kakvim terenima trče fudbaleri u BiH, među kojima je veliki broj izuzetno dobrih igrača. Ja sam bio u posljednje vrijeme često u Crnoj Gori i da vidite samo kako njihov Fudbalski savez na čelu sa Savičevićem, ulaže u terene i pomaže klubovima. Pa da ekipe ne moraju čekati skoro tri mjeseca da ponovo dođu u dodir s loptom. Zamislite vi koliko gubi jedan igrač kada čeka 90 dana da se nastavi prvenstvo, kako će on doći u formu poslije toliko vremena? 

- Tek kada počnemo popravljati terene, koji će biti spremni 12 mjeseci u godini, s grijanjem i kvalitetnim travnjakom, moći ćemo se nadati boljim rezultatima
, kaže Janjoš.

Sarajevo je u zimskom prelaznom roku pustilo dva bitna igrača, Amara Rahmanovića i Benjamina Tatara koji su bili često i najvažnije dvije figure na terenu, pogotovo Rahmanović koji je često bio i kreator igre.

Uz njih je povrijeđen i glavni špic Mersudin Ahmetović, a koliko nedostaju ti igrači moglo se primjetiti i u derbiju gdje je napad Sarajeva djelovao bezidejno i skoro  bezopasno kad god bi bordo igrači bili na polovini domaćeg tima.

- U Sarajevu su vjerovatno svjesni bili toga da bi ti igrači bili slobodni na ljeto, pa u neku ruku bili su i prisiljeni da ih prodaju, a i igrači su sami tražili odlazak, siguran sam. To je unutrašnja politika kluba, mada ja se slažem da će obojica mnogo faliti treneru Marinoviću. Mada ne sumnjam da će klub učiniti sve da ponovi rezultat od lani kako bi odbranili naslov prvaka, smatra Janjoš.

Ono što se često može čuti među navijačima u BiH jeste činjenica da bh klubovi za sitan novac i u neke slabije fudbalske sredine puštaju vrijedne igrače, poput, u ovom slučaju, jednog reprezentativca BiH (koji teško da će zadržati taj status nakon transfera), Tatara, koji je karijeru nastavio u arapskoj Abhi, dakle u ligi gdje se igra poluprofesionalni fudbal.

U isto vrijeme klubovi u regionu, Crvena zvezda, Dinamo, Hajduk, Rijeka, Partizan... svoje igrače prodaju po ligama petice.

- Pogledajmo koliko su ti klubovi napravili uspjeha u Evropi posljednjih godina, da ne govorim o jačem lobiju koji imaju Hrvati i Srbi u evropskom fudbalu. Igrači su im automatski na većoj cijeni. Menadžeri odrađuju tamo sjajne poslove. Slažem se da ne bi ni mi trebali puštati igrače olako ako ne dođe prava ponuda iz velikog kluba. Sjetite se samo šta je Mamić radio u Dinamu. Nije puštao igrače za sitan novac. Naravno, mnogo toga ovisi od finansijske mogućnosti naših klubova koji su često prisiljeni prodati igrača jer ga jednostavno ne mogu zadržati, kaže naš sagovornik.

U međuvremenu su ofanzivni dio ekipe Sarajeva pojačali iskusni napadač iz Maribora, Jasmin Mešanović, a prije njega također napadač koji je igrao u Slovačkoj, Španiji, Austriji..., Boris Cmiljanić.

- Iskreno Cmiljanića nisam imao priliku gledati, dok za Mešanovića znamo svi. S Mariborom je igrao i Ligu prvaka, iskusan je napadač, sjećam ga se iz naše lige. Ono što je pozitivno je ugovor na tri i pol godine koji je klub potpisao sa Mešanovićem. To znači da ozbiljno rade, naglasio je nekadašnji borbeni veznjak bordo tima.

S obzirom na to da Sarajevo ima devet bodova više od drugoplasiranog Željezničara, jasno je da će bitka za to drugo mjesto u Premijer ligi biti žešća nego ikada.

- Zaista odavno nije toliko klubova konkurisalo za tu poziciju. Nećemo još Sarajevu ništa upisivati, ima još mnogo da se igra. Mada bi ja najviše volio da budu prvaci opet. Ali, što se tiče ostalih klubova mislim da je Zrinjski najopasniji rival vodećem dvojcu. Tu je svakako mladi sastav Širokog kojeg vodi odlični trener Karačić. Tuzla City i Velež itekako prijete iz njih, a ne treba otpisati ni Borac koji ima jak sastav, zaključio je Mehmed Janjoš.


NOVINAR: Mirza Kadić.


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.