29.3.2021. 21:26
0
"Ljudski strah od smrti ne poznaje granice"
FOTO: Al Jazeera
Dok kolone bh. građana putuju u Srbiju na vakcinisanje i dok po društvenim mrežama naše stanovništvo vodi raspravu oko toga ko je upravu, a ko nije, i da li treba ići baš u Beograd po dozu vakcine, prvi čovjek Srbije, Aleksandar Vučić, jača svoju poziciju u regionu.

Anketa koju je nedavno sproveo naš portal pokazala je da su stanovnici našeg glavnog grada, ali i šire, uglavnom podijeljeni oko odlaska u Srbiju na vakcinaciju protiv korona virusa. 

Jedni jedva čekaju da obave vakcinaciju, drugi trenutno nemaju mogućnosti da otputuju u Beograd, dok će treći ipak sačekati masovnu vakcinaciju u BiH, a kao razloge za takav potez naveli su između ostalog stvar principa i stava, jer "ne žele ostavljati novac i primati vakcinu u zemlji koja je 90-tih izvršila agresiju na našu zemlju", što je potpuno razumljivo razmišljanje svakog bh. građanina koji je posljednjih tridesetak godina proveo u BiH.
Isto kao što je razumljiva odluka onih koji žele da preko Drine odu po svoju dozu vakcine iz straha za svoje zdravlje kao i zdravlje svojih najbližih. Jer, to je svačije pravo. 

- Ljudski strah od smrti ne poznaje granice. I to je jedina istina. Evo, kao što  vidite u Srbiju po vakcinu idu građani, ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i Sjeverne Makedonije, Albanije, čak i iz Hrvatske dolaze da se vakcinišu u Srbiji, dao nam je svoj kratak osvrt na ovu temu poznati bh. novinar, diplomata i analitičar Hajrudin Somun.

Na pitanje da li će on možda ići u Srbiju na vakcinaciju, odgovor je bio:

- Ja u Beograd ne bih išao po vakcinu dok ne stigne u Sarajevo, jasan je naš sagovornik.

I dok se putem društvenih mreža u našoj zemlji vodi pravi tihi rat uz prepirke ko je u pravu, a ko nije, da li treba ili ne treba otputovati u Beograd i zaštititi se, naše poznate ličnosti, pjevači, glumci, političari i ostali bh. građani... stoje u dugim redovima i čekaju na vakcinu.

Za to vrijeme, na regionalnom nivou, raste samo jedna ličnost, prvi čovjek Srbije Aleksandar Vučić i njegovi sljedbenici koji su ponudom vakcinacije stranih državljana, koji u kolonama dolaze iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Sj. Makedonije, Kosova, Bugarske, Albanije.., napravili sjajan i mudar geopolitički i ekonomski potez . 

Jer, možda ne svi, ali barem većina od desetina hiljada posjetilaca koji su, i koji će u narednom periodu, proći kroz Srbiju, zadržali se dan, dva ili više... usput su potrošili određenu količinu novca na benzin, hranu, piće, noćenje, manje ili veće kupovine, i tako popravili stanje u srbijanskoj državnoj kasi. Može se sreći da Srbija tim novcem otprilike  može povratiti novac koji je potrošila za nabavku vakcina.

U Srbiji vlada inače veliko nepovjerenje prema vakcinaciji, pa se na stotine hiljada stanovnika te zemlje uopšte nema namjeru vakcinisati. Ipak, slikama koje dolaze iz Beograda gdje se bh. i ostali građani Balkani vakcinišu srbijanska vlast će ubijediti dobar dio svojih građana da se vakcinišu.

Vučić je nedavno na jednom od svojih izlaganja rekao kako je lijepo ponovo znati da je "Beograd centar regiona i da je otvoren za sve kojima je vakcina potrebna".

U isto vrijeme, dok se on uzdiže zbog usluge koju je uradio balkanskom komšiluku, njegovi protivnici u Srbiji dodatno padaju, a pogotovo padaju, i to u očima svojih građana, bh. političari koji ovih dana doživljavaju totalni krah zbog poteza koje su, ili bolje reći nisu, napravili kako bi se bh. stanovništvo vakcinisalo. 


Novinar: Mirza Kadić

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.