15.4.2021. 19:36
0
Korona u BiH: Zatvaranja i policijski sat dali su rezultat, topliji dani će poboljšati situaciju, a potencijalni "četvrti val" zavisit će najviše od nas
Podaci koji su dostupni kažu da je broj preminulih od korona virusa u BiH dostigao cifru 7.702. Na stranici Worldmeters.info stoji da u BiH trenutno imamo 187.715 zaraženih, te 144.932 osobe oporavljene od korone.
Trenutnoj korona-statistici i brojkama u Bosni i Hercegovini, ne može se vjerovati u potpunosti i to je već odavno svima jasno.
Zašto? Iz razloga što je, pogotovo u neuređenoj zemlji kao što je naša i gdje podaci često variraju i nepotpuni su, jako teško utvrditi tačan broj osoba koje su preminule od COVID-a-19 ili su zaražene korona virusom.

Dobrim dijelom za to je krivo i nepotpuno izvještavanje privatnih laboratorija gdje podaci nisu kompletirani, pogotovo na području FBiH. 

Nakon što ovaj haos prođe, tačna brojka o umrlima od zaraze koronom, vakcinisanima, nevakcinisanima, oporavljenima... nikada neće biti poznata, nego približna. A takav slučaj vjerovatno nije samo kod nas prisutan, nego i u nekim zemljama gdje imamo na stotine hiljada preminulih.
 
Podaci koji su dostupni kažu da je nakon objave posljednjih izvještaja, broj preminulih od korona virusa u BiH dostigao cifru 7.702. 

Kad se saberu posljednji podaci iz FBiH, RS-a, te Brčko Distrikta, dobiju se ta cifra, a poklapa se i sa onom koju vodi stranica Worldmeters.info. Na istoj stoji da u BiH trenutno imamo 187.715 zaraženih, te 144.932 osobe  oporavljene od korone.

S obzirom na to kako ide vakcinacija u BiH, uz podatak da je do sad na oko 3,5 miliona stanovnika do sad stiglo 141.800 doza vakcine, ne piše nam se dobro najmanje do ljeta jer se u naredna dva mjeseca očekuje dolazak nešto više od 130.000 vakcina. Što ponovo neće biti dovoljno, ali bolje i to nego ništa. 

Ono što budi nadu da će se trenutno poboljšanje situacije, koje je evidentno nakon jednomjesečenog djelimičnog lockdowna i ostalih mjera, još dodatno poboljšati jeste toplije vrijeme koje nam dolazi i koje bi ljude trebali da "istjera" iz zatvorenih prostora, baš kao što je bio slučaj i lani kada je situacija postala stabilnija dolaskom ljeta.

Profesor dr. Aida Pilav, članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, također je za Source potvrdila "kako su mjere koje su poduzete u posljednjih mjesec dana dale rezultata, te da se jesenas naučila važna lekcija kada je u pitanju ponašanje i smanjivanje mjera protiv korone".

- Istina je da je ovaj novi soj virus, gdje se u 85 posto slučajeva radilo o britanskom soju, izuzetno zarazan i to se pokazalo i našem slučaju. Ipak, zatvaranjem objekata gdje se dešavaju okupljanja ljudi, te pojačanim covid -redarima, uspjeli smo izaći iz onog najgoreg perioda "trećeg vala", što se tiče Sarajeva. Kad govorimo o koroni na nivou države, tu smo imali slučaj da se situacija pogoršala na području HNK-a, ZDK-a i TK-a, ali se i tu polako smiruje i ide na bolje. Kad se sad usporedimo, na primjer, s Hrvatskom, mi možemo biti zadovoljni. Pratim situaciju tamo i mogu reći da nije dobra, trenutno su u problemu kao mi i u martu, kazala je Pilav. 

U narednim mjesecima, kada statistika bude, nadamo se, nudila još više dobrih vijesti, ostat će bojazan od pojave "četvrtog vala" kojeg neki stručnjaci već najavljuju na jesen ove godine, a koji će, ako ga bude, doći u vrijeme kada će određen dio stanovništa (u nekim zemljama skoro kompletna populacija) biti vakcinisan. Ono što je sigurno je da će snaga eventualnog "četvrtog vala" mnogo ovisiti o našem ponašanju, navikama i mjerama opreza kojima bi mogli u dobroj mjeri odbraniti naš organizam.

Inače, današnji popodnevni izvještaji (FBiH, RS i Distrikt Brčko) kažu da je u BiH u posljednja 24 sata preminulo 60 pacijenata, bilo je 1.343 novozaraženih, a testirana su 4.883 uzorka.
Do sad su u FBiH preminule 4.393 zaražene osobe, u RS 3.059, te 250 osoba u Brčko Distriktu. 


NOVINAR: Mirza Kadić.

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.