22.4.2021. 18:13
0
"Novinari se vječno bore za druge, a najmanje za sebe. Razočarana sam u nejedinstvo kolega"
Pitali smo kolege novinare da li se danas isplati biti novinar u BiH s obzirom na sve probleme, stresove, ali i strahove s kojima se susreću pripadnici "sedme sile", te da li je današnje novinarstvo onakvo kakvim su ga zamišljali u vrijeme svojih novinarskih početaka.

Američka ambasada u BiH nedavno je poručila bh. vlastima kako su "napadi na novinare postali zabrinjavajući, te ih savjetovala da "stvorite okruženje za njihov siguran rad". 

- Detaljno pratimo situaciju i pozivamo vlasti da stvore okruženje u kojem novinari mogu raditi svoj posao, poručuju iz Ambasade SAD, podsjećajući da "novinari rade predano u uslovima pandemije koji im stvaraju dodatni stres, a izvještaji o verbalnim napadima na novinare, prijetnje i pritisci kojima su izloženi su dodatno zabrinjavajući".

- U ovim teškim vremenima, pandemija stvara dodatni stres novinarima i medijskim kućama koji i dalje predano rade svoj posao. Skorašnji izvještaji o verbalnim napadima na novinare i njihovom zadržavanju od strane policije dok su obavljali svoje zadatke, prijetnjama i pritiscima zbog njihovog istraživanja slučajeva korupcije, diskreditiranjima novinara i napadima na osnovu njihovog etničkog porijekla ili spola, sajber i politički motiviranim napadima na njih, ostavljaju zastrašujući efekat na slobodu medija, objavljeno poručili su iz Ambasade SAD u BiH.

Ako se vratimo godinama unazad nije teško zaključiti koliko je zaista novinarski posao zahtjevan, stresan, mobilan i na udaru svih onih kojima smetaju novinari samo zato što pokušavaju da dođu do prave, istinite informacije i plasiraju je u javnost, a u isto vrijeme, u većini slučajeva, taj posao novinara je loše plaćen, veliki broj njih jedva sastavlja kraj s krajem, a uz to su još izloženi gore navedenim opasnostima, pa nije ni čudo što veliki broj njih izlazi iz novinarstva i, ako im se ukaže šansa, prelaze u uloge PR-a ili ulaze u neke slične poslove po raznim kompanijama i institucijama. U isto vrijeme, dobar dio njih potpuno odustane od bavljenja novinarstvom.

Prije je sve bilo bolje

Veliki broj izuzetno kvalitetnih novinara radi u BiH, bilo da se radi o poznatim TV licima koja svi prepoznajemo, radio-novinarima i voditeljima, ili o novinarima iza scene, koji "kopaju", istražuju, prave priče, otkrivaju istinu.

Kontaktirali smo neke od naših iskusnih kolega i pitali ih koliko se danas zaista isplati postati novinar u BiH s obzirom na sve probleme, stresove, ali i i strahove, s kojima se susreće jedan pripadnik "sedme sile", te da li je današnje novinarstvo onakvo kakvim su ga otprilike zamišljali u vrijeme nekih svojih novinarskih početaka, ili su ipak razočarani stanjem novinara i bh. novinarstva u društvu.

- Vrijeme kada sam ja počeo raditi ovaj posao potpuno se razlikuje od današnjeg vremena, vremena u kojem je postala bitna samo informacija koja se danas često prenosi na neki tabloidski način izvještavanja što svakako odudara od pravog postulata novinarstva. Isto tako sve je manje pravih informacija, a sve više dezinformacija koje  svejedno donose posjetu i čitanost i to je ono što kvari ovo lijepo zanimanje. Biti novinar  neka vremena kad sam ja to radio bilo je isto što i biti fudbaler nekog kluba. Radio sam u Rijeci gdje sam i počeo ovo zanimanje i pratio sam tadašnju jugoslovensku fudbalsku ligu. Putovalo se sa ekipama, pratili su se treninzi, utakmice, živio si s klubom i čekalo se jutro da izađe tekst. Danas se sve svodi na copy-past, često se kupi s društvenih mreža sve što dođe i tako dalje.., priča nam poznati sportski novinar Sinan Sinanović.

Život novinara generalno postao je, smatra on, težak.

- Imao sam svojevremeno priliku i sreću raditi sa poznatim novinarom Mirkom Kamenjaševićem koji je u teškim godinama života morao napustiti Sarajevo  i doselio je u Rijeku. Iz njegove priče sam shvatio da ti novinarstvo daje sve samo ne bogatstvo. Možeš da putuješ, stičeš poznanstva, solidno živiš, ali danas većina novinara nema ni to. Slabo se putuje, a što sto se tiče egzistencije tu su novinari na ivici. Sve više rade kao PR-ovi i slično, ne rade ono za šta su obučeni. U isto vrijeme pravih novinara je sve manje, a ovim poslom se danas bavi svako i sa raznim motivima, prohtjevima.. . Bojim se da vrijeme koje dolazi donosi sve više novinara koji se baziraju na Facebooku i raznim društvenim mrežama, a sve je manje pravih razgovora, intervjua i slično, zaključio je Sinanović za Source.

Novinar i urednik na portalu Radiosarajevo, Almir Sokolović, također smatra da se od poziva novinara danas teško može živjeti, ali da se u novinarstvo nikad nije razočarao.

- Novinarstvo je, nakon nogometa koji sam profesionalno igrao, moja druga ljubav. Da biste bili novinar, uspješan naravno, u prvom redu morate voljeti ovaj poziv, koji je veoma human i plemenit poziv, što se dokazalo i prije ove pandemije koronavirusa koja je u velikoj mjeri poremetila odnose u novinarstvu, ne samo u Bosni i Hercegovini, već u cijelom svijetu, te uvijek davati maksimum. 

- Ako gledamo sa finansijske strane, od novinarstva se danas teško može živjeti, još manje uštedjeti za neku lijepu i pristojnu mirovinu, smatra Sokolović, te nastavlja:

- No, s druge strane, kako se kaže, nije sve u novcu, nešto je u ljubavi prema novinarskom pozivu, koji svakodnevno donosi brojne izazove, i ono što posebno krasi ovaj poziv - poznanstva sa brojnim ljudima i kolegama. 

- Bezbroj humanitarnih akcija za pomoć našim mališanima, pomoć ugroženima, onim nemoćnim, su najbolji dokaz da danas, bez obzira na podcjenjivanja ovog poziva od strane mnogih koji bi nam trebali dati podršku, vrijedi biti novinar,
kaže naš sagovornik koji je novinar skoro tri decenije.

- U ovom poslu sam skoro 30 godina, imao sam priliku učiti od najboljih urednika, i novinar svaki dan mora težiti da profesionalno obavi svoj zadatak koji je dobio od Uredničkom kolegija ili svog pretpostavljenog. Ako bude težio svim tim granicama profesionalizmu, tokom 24 sata svakog radnog dana, onda može za sebe kazati da je ispunio svoju plemenitu misiju.

- Za sebe mogu kazati da se nikada nisam razočarao u novinarstvo, jer sam u prvom redu na portalu Radiosarajevo.ba na kojem sam jedan od urednika, uvijek okružen divnim kolegama, još boljim ljudima i najboljom direktoricom Suadom Peštek.

- Kada imate tako divne radne kolege i još uspješnije menadžere, onda mogu kazati za sebe, da bih opet izabrao novinarstvo kao poziv kojim bi se jedino bavio
,
zaključio je Almir Sokolović..

Ne isplati se...

Urednica na novinskoj agenciji Patriji, Amina Čorbo-Zećo, rekla nam je:


- Novinarstvo može biti najljepši poziv na svijetu ako ga ostavite na vrijeme. Rečenica je o kojoj često razmišljam, a vjerujem i mnoge druge kolege koje su deceniju i duže u ovom poslu. No, teško je tek tako napustiti posao koji volite iako je u BiH vrlo specifično. Naime,  često smo suočeni s različitim preprekama, od blokade informacija u javnim institucijama do ozbiljnih prijetnji i ucjena - to je realnost novinarskog posla u BiH. 

- Posebno me žalosti da ne postoje adekvatne kazne za sve one koji čine ovakve stvari
, ističe ova višegodišnja bh. novinarka. 

- Razočarana sam ponekad i u same kolege, često smo nejedinstveni i okrenuti mnogo dnevnoj produkciji bez ikakve strategije. Mislim da nam kvantitet zamjenjuje kvalitet, nažalost. Pod hitno je neophodno i zakonski precizirati sve oko online medija, jer je nedopustivo da postoje različiti nazovi mediji bez impresuma, koji objavljuju laži i žive od klikova.

- Bojim se da već dobrano zaostajemo za modernim svijetom kada je riječ o uređenju ove oblasti. Najviše od svega mi smeta što su novinari ti koji se bore za svačija prava, a za svoja teško, skoro nikad
, naglašava Čorbo-Zećo.

Novinarka i voditeljica na TVSA,  Dženita Bravić, smatra da se u današnje vrijeme novinarstvo isplati samo određenom dijelu novinara.

- Generalno se ne isplati biti novinar. E sad zavisi u kakvoj ste vrsti medija. Na primjer, u print medijima situacija je teška i tu se samo pojedincima isplati raditi. Kada govorimo o audio i video medijima, tu imamo neke medije u kojima se isplati raditi, zavisno o kojoj je medijskoj kući riječ. Ipak, novinari se trude, školuju.., ali im se kasnije ne isplati raditi taj posao s obzirom na to kroz šta prolaze i kakve pritiske i napade trpe. Novinari u ovoj zemlji nisu zaštićeni, smatra naša sagovornica. 

- Kada sam počinjala raditi ovaj posao, očekivala sam mnogo više, ali sada na osnovu mog ličnog iskustva nekako sam zadovoljna. Ali mnoge kolege nisu. Ako govorim generalno o novinarstvu, iskreno, ovo nije ono što sam ja ranije mislila da će biti, ali sam ipak zadovoljna ostvarenim, zaključila je Bravić za Source.


NOVINAR: Mirza Kadić.


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.