13.5.2021. 12:10
0
Palestinka je upitala izraelskog vojnika: „Je li ovo ono što si želio postati kad si bio dječak, dok si odrastao i imao velike snove?"
Sve je počelo nasiljem izraelske vojske na masovna ramazanska okupljanja Palestinaca ispred Al - Akse, na šta su ovi odgovorili žestokim protestima. A onda je uslijedio totalni haos u kojem nedužni civili, većinom palestinski, ponovo plaćaju najvišu cijenu. Posljednji izvještaji kažu kako se priprema kopnena invazija Izrealaca.
Stogodišnji rat na relaciji Izraela i Palestine ovih dana poprimio je nove razmjere, a mnogi koji prate situaciju na tom području tvrde kako nije slučajno da se to dešava baš za vrijeme svetog mjeseca Ramazana i uoči Bajrama.

Podsjećanja radi, novi sukobi počeli su prije oko mjesec dana i to tako što je izraelska vojska počela da blokira povećana palestinska okupljana povodom Ramazana. Napetost je dodatno porasla zbog deložacija Palestinaca iz istočnog Jeruzalema koji je postao zapravo već niz godina jedan od glavnih problema u mirovnim pregovorima dvije strane. Jer, dok Palestinci smatraju da će im tu biti glavni grad Palestine, u isto vrijeme Izraelci šire svoja naselja i na tom području ih već živi preko 230.000. 

A onda su 10. maja odjeknule i prve šok bombe koje su nerijetko padale, što pokazuju i snimci, među žene i starce, stotine Palestinaca povrijeđeno je kada su s palestinske strane počele letiti kamenice i razni predmeti, a s druge, izraelske strane suzavci i gumeni meci. 

Al-Aksa i „Zid plača“

Naredni dani, pa sve do današnjeg (posljednje informacije od jutros govore da se sprema kopnena invazija izraelske vojske), protekli su u ispaljivanju raketa Hamasa na izraelska naselja i Tel Aviv, dok su Izraelci uzvratili također raketnim i avionskim udarima, u kojim je živote izgubilo na desetine Palestinaca među kojima ima i mnogo djece. Porediti rakete koje upotrebljava Hamas i moderno američko oružne s razornim avionskim bombama (nekoliko ih je bilo dovoljno da jučer do temelja sruše 13-spratnu zgradu) ne može se porediti. Brojati žrtve na jednoj i drugoj strani bilo bi pogrešno, jer civil je civil, bio izraelski ili palestinski, ali nekako su brojke na palestinskoj teritoriji i do pet puta veće. I tako posljednjih 50 godina. 

Ujedinjene nacije i onaj zabrinuti dio planete (mnogi se prave kako nemaju pojma šta se dešava) najavljuju mogući veliki rat Palestine i Izraela, koji bi mogao biti žestok udar na siromašne Palestinca, uz prijetnju, ne daj Bože, genocida.

Politički analitičari koji su eksperti za Palestinu i Izrael slažu se u jednoj stvari odnosno pitaju se: kako je moguće da je muslimanski svijet ostao hladan na dešavanja u Palestini, pogotovo što se to dešava skoro pa u dvorištu jednog od najsvetijih mjesta na planeti za muslimane - Al - Aksa džamije.

Svjedočenje Palestinke, Ajde Salem, slikovito opisuje haos i horor koji je Palestinci proživljavaju, ne samo ovih dana, nego posljednjih nekoliko decenija.

"Čujemo konstantne eksplozije, od izraelskih napada ili raketa koje ispaljuju militanti iz Gaze. Dok oni ratuju, mi ginemo i svedočimo destrukciji oko nas. Ako pitate obične ljude, reći će vam da nisu spremni za novi rat. Mnogi žive u siromaštvu, a zdravstveni sistem nam je slab. Novi rat bi nam otežao sve to",  izjavila je Salem za Sputnik.

Da stvar bude gora nekako se potrefilo da su Izraelci baš u ponedjeljak trebali obilježiti Dan Jeruzalema, nacionalni praznik koji slavi aneksiju, a obično tada oni najzagriženji Izraelci, vjerski fanatici i bolesnici kojima je u očima samo rat, smrt i progon svega što nije jevrejsko, maršira starim dijelom ovog svetog grada, pa tako (ne)namjerno prošetaju kroz gusto naseljenu ulice gdje je većinsko muslimansko stanovništvo. Potpaljivati novu vatru, dodatnu, bio je cilj izraelskih „šetača“, agresorski nastrojenih. Naravno, idealniji fitilj nije trebao da sukobi krenu. Jer, to nekome odgovara. Najviše izraelskom okupatoru.

Kad tome dodate historijsku činjenicu koja kaže da je sveta Al - Aksa sa svojom prepoznatljivom kupolom smještena na ogroman plato, a još dodate tome „Zid plača“ koji je dio platoa na kojem se Izraelci mole, onda je jasno kuda sve vodi. 

Ono što je svakako zanimalo javnost u BiH jeste informacija da li je neko od naših sugrađana „zaglavio“ u dalekoj Palestini? Odgovor na to dao je bh. ambasador u Jordana, Mato Zeku, kazavši „kako nema građanja iz BiH ili ima ali jako mali broj“.  

Deložacije

Konačno, u svom ludilu i krvavim fotografijama koje nam pristižu ovih dana iz Palestine, jedan video koji je slučajno snimljen nedavno, a koji je u posljednja dva – tri dana obišao cijelu planetu, skrenuo veliku pažnju na sebe.

Na video nije prikazano bombardovanje, krvave palestinske ulice, srušene zgrade i lideri dvije države, nego palestinska muzičarka i aktivista, Maryam Al-Afifi, članica Palestinskog pokreta orkestra mladih.

Ona je uhapšena tokom protesta protiv prisilne deložacije stanovnika okupiranog naselja Sheikh Jarrah u istočnom Jeruzalemu. Izraelski vojnici su je uhapsili (tokom hapšenja Maryam se nasmijala), vukli po asfaltu, udarali je i smjestili na obližnji trotoar, a onda se ona mirno obratila izraelskom vojniku koji je stražario pored nje:

- Zašto si me uhapsio? Jer sam branila djevojku koju ste tukli. Jer sam branila ljude koji će biti izbačeni iz svojih kuća?! Kako se osjećaš? Znam da možda imaš porodicu, ženu i djecu. Da li želiš da ti djeca odrastaju na pogrešnoj strani, da brane agresora? Je li ovo ono što si želio postati kad si bio dječak, dok si odrastao i imao velike snove?, upitala je Palestinka Izraelca, koji ju je poput programiranog robota samo nijemo posmatrao i mirno stajao dok su njegove radne kolege u blizini izvršavali svoje zadatke.

Ovaj video snimak možete pogledati u nastavku.





NOVINAR: Mirza Kadić.
 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.