19.5.2021. 16:10
0
"I u moje vrijeme plata je znala mnogo kasniti, ali je ekipa imala karakter. Sudije nisu krive što je Sarajevo "prosulo" 13 bodova prednosti nad Borcem"
Pred FK Sarajevo je dramatičan finiš sezone koju ovaj klub i njegovi navijači, vjerovatno, neće pamtiti po dobrom jer nova titula prvaka predata je doslovno u ruke ekipi Borca, koji je na pragu osvajanja naslova prvaka. Nekadašnji igrač Sarajeva Bojan Puzigaća govorio je za Source.ba o aktuelnoj sezoni, Bordo timu i greškama ove sezone, vremenu kada je on bio dio šampionske generacije...
Svakom istinskom navijaču Sarajeva teško je opisati pravim riječima sve ono što se dešava u i oko njegovog omiljenog kluba, aktuelnog prvaka zemlje, koji, sve su prilike, tu titulu neće odbraniti ove sezone. 

Banjalučki Borac ima 63 boda, četiri više od Bordo tima (59), a do kraja dočekuju Tuzlu i gostuju Slobodi dok Sarajevo dočekuje Radnik i "gostuje" na Koševu ekipi Olimpika. Moglo bi se reći (ne)moguća misija je pred trenerom Uščuplićem i timom koji u posljednje vrijeme liči na sve osim na - tim. 

Loše procjene i još gori taktički potezi uprave kluba i tadašnjeg stručnog štaba, pogotovo u drugoj polovini 2020. kada se i previše često s Koševa mogla čuti ona "igru briši, bodove piši" i kada su svi samo pričali o tome kako je Sarajevo i dalje bez poraza u 2020. ne obraćajući pažnju pri tome na prosječne partije ekipe koja nije dobro djelovala na terenu, zatim katastrofalna zimska transfer politika kluba, prodaja dva najbolja reprezentativna igrača Tatara i Rahmanovića (skupa 16 golova i 10 asistencija), i to za sitan novac, zbog koje je sportski direktor Emir Hadžić bio na žestokom udaru navijača i koji je potom smjenjen, te povreda najboljeg napadača Ahmetovića i još par prvotimaca, ali i očita nonšalantnost pojedinaca fudbalskih "manekena" na terenu, bili su više nego dovoljni da Sarajevo prokocka devet bodova prednosti nad, u to vrijeme  drugim Željezničarom, te čak 13 koliko ih je istopio, tada peti, Borac koji je sad na pragu naslova prvaka.

Obraćanje, pomalo diplomatsko, većinskog vlasnika kluba iz daleke Azije, Nguyena Hoaija Nama, u kojem između ostalog on "poziva na podršku direktorici Sabrini Buljubaši" (kojoj ovih dana nije baš ugodno čitati komentare o sebi na društvenim mrežama), samo je dodatno "dolilo ulje na vatru" među bordo navijače koji traže ostavke u rukovodstvu, te dolazak legendi kluba u isto.
Vrhunac svega bilo je ukidanja škole fudbala "Asim Ferhatović Hase", što je rezultiralo kolektivnom tužbom na adresu Buljubašić od roditelja stotina dječaka koji su trenirali fudbal u toj školi.

Kup kao utjeha

Posljednje negativne vijesti s Koševa, a uoči predzadnjeg prvenstvenog kola (nedjelja) bile su suspenzija Sušića i Pejovića (navodno "minirali" ekipu, trenera i struku). Dok se Sušić ponovo u međuvremenu priključio ekipi, Pejović je i dalje van igračkog kadra, a ugovor mu inače traje još godinu, mada postoje šanse da ga raskine već na ljeto.

Iako Sarajevu kao utjeha može biti eventualno osvajanje naslova Kupa BiH i plasman u Konferencijsku ligu , činjenica je da će, kad se sve sabere i oduzme, te ako se ne dese senzacionalni kiksevi Borca, Sarajevo iza sebe imati jednu  propalu sezonu u kojoj su upropastili skoro osvojenu titulu i u kojoj će izgubiti stotine hiljada eura (u korona vremenu kada im je to najmanje trebalo) koje su mogli zaraditi odbranom naslova i plasmanom u Ligu prvaka. 

O trenutnoj situaciji u Bordo klubu i užasnom bordo proljeću, uz poređenje današnjeg Sarajeva sa onim od prije sedam-osam godina koje je također bilo prvak BiH, razgovarali smo s nekadašnjim ljubimcem Hordi zla, Bojanom Puzigaćom, bivšim lijevim bočnim fudbalerom koji je u dresu Sarajeva sakupio preko 70 nastupa, te se 18 puta upisao u listu strijelaca.

Bojan, koji je veliki dio karijere proveo u Borcu (preko 120 nastupa), a igrao je još za Voždovac, Cracoviju i Krupu gdje je i okončao karijeru, na početku razgovora kaže "da mu je žao zbog ovog što se dešava Sarajevu, ali i u isto vrijeme raduje ga uspjeh Borca".

Po meni, presudna  se stvar desila na zimu gdje je Sarajevo pustilo dva najbolja igrača, Rahmanovića i Tatara, a nisu doveli nikoga ko može da ih zamijeni. Činjenica je da su dali preko 20 golova u svim takmičenjima, i napravili toliko asistencija i još ako dodamo tome da se Ahmetović povrijedio, to je veliki, ogroman, hendikep. Jako teško se to nadomjesti. OK, zaradili su se neki  novci od prodaje ta dva igrača, ali prije prodaje su morali imati riješenja i plan koga da dovedu, smatra Puzigaća, te nastavlja:
 
- Druga stvar koja je utjecala na loše rezultate jeste činjenica da su gledali to  samo da je Željo bio njihov prvi pratilac i na osnovu Željine ekipe utvrdili da su bolji i kvalitetniji, i to ih je koštalo. Borac je to iskoristio, Borac koji ima odličnu ekipu, sjajne individualce, Vranješa, Zakarića, Melega, Ziljkića.., i svako od njih je spreman da riješi utakmicu. Tako su išli iz utakmice u utakmicu, dodao je. 

Naš sagovornik kaže kako svaka generacija ima padove i uspone, a tako je bilo i njegovo vrijeme dok je bio u dresu Sarajeva, uz, ipak, jednu bitnu razliku između današnje i nekadašnje ekipe.

- Svaka generacija je imala uspone i padove, tako i moja. Ako pitate bilo koga iz te generacije kako je bilo prije, a imate i igrače iz tog doba koji i sad igraju u Sarajevu, reći će vam kako je bilo drugačije vrijeme. Naša generacija je morala dati 1.000 posto od sebe jer prije nas niko u klub donio titulu 10 godina. A sad nije tako stanje, sad je što se kaže, komotna situacija, bila je titula prošle godine i ta strast se izgubila. Imaju priliku da uzmu trofej sa novim trenerom i da spasu sezonu. Želim im puno sreće u tome, kaže Puzigaća.

Igralo se srcem

Mnogo se ovih dana spominju dugovajna kluba prema igračima, a kako saznajemo iz provjerenih izvora, pojedinci nisu platu ugledali od januara. 

Međutim, Puzigaća tvrdi da čak ni to ne smije razlog tako slabih partija ekipe, pogotovo na proljeće, a i on sam je prošao kroz slične situacije dok je bio igrač Bordo tima.

- Sjećam se, bilo je situacija da nismo dobijali platu na duže periode. Ali, iskreno rečeno to nema veze sa igrom, velika su primanja, pa nismo mi djeca. I ako zakasni plata dva - tri mjeseca neće niko propasti, uostalom nemoguće je da ti klub ostane dužan na kraju. Bitan je karakter i odnos prema klubu. Isto se igra i kad je plata na vrijeme i kad kasni, mišljenja je Bojan.

Za kraj, kaže kako se slaže da je suđenje loše u proljetnom dijelu sezone, ali da to nije razlog zbog kojeg je Sarajevo izgubilo stečenu prednost.

- Imate situaciju da sve riješite protiv Borca, a vi izgubite kod kuće i uz to budete potpuno nadigrani. Pa onda novi domaći kiks protiv Slobode gdje ekipa očajno odigra. Isto se ponovi i protiv Mladosti u gostima. Mislim da je jedna stvar svima jasna, Sarajevo sada ima slab sastav, pogotovo kad je ostalo bez pomenute trojke. To više nije isti tim. Ekipa koja je 2014. uzela titulu je bila vrhunska. I postojao je karakter u timu i odnos prema klubu, odnosno ljubav prema dresu koji smo nosili, zaključio je Bojan Puzigaća u razgovoru za Source.ba.

Turbulentno vrijeme, možda još teže i dramatičnije od trenutnog, dolazi na Koševo, a kraj sezone i ljetni period, te potezi koje klub napravi, definitivno će odrediti sudbinu Sarajeva na samo u sljedećoj, nego i u nekoliko narednih sezona. Armiji bordo navijača, koji bi se, nakon ove sezone trebali početi postepeno vraćati na tribine, ostaje samo da vjeruju kako će njihov omiljeni klub naučiti na greškama koje je pravio ove sezone, a koje će se još dugo osjećati na rezultatima Bordo tima.


NOVINAR: Mirza Kadić.
 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.