25.4.2016. 17:20
0
Studentica slučajno otkrila način da baterija u mobitelu traje vječno
Ponekad se velika naučna otkrića dogode sasvim slučajno, a ovo bi takođe moglo spadati u tu grupu. Istraživači na Kalifornijskom sveučilištu otkrili su način kako napraviti baterije koje će trajati vječno, i tp slučajno.

Tačnije, učinila je to studentica Mya Le Thai. Zajedno s ostalima eksperimentisala je u laboratorij, te premazala nanožice u baterijama za mobitel gelom od manganova dioksida, piše Metro. Nakon toga su uočili da baterije punjenjem uopće ne gube svoj kapacitet.

Uobičajena litijska baterija gubi svoj kapacitet i snagu nakon otprilike 7 hiljada punjenja – naučnici su baterije premazane gelom testirali i napunili ih već 200 hiljada puta u tri mjeseca, a nisu izgubile ništa od svog kapaciteta.

Na ovaj način baterije za mobilne telefone, prijenosna računala i tablete mogle bi trajati praktički vječno, ali također bi mogle biti upotrebljavane u automobilima i svemirskim letjelicama. Svoje otkriće istraživači su objasnili time što gel pomaže nanožicama da održe svoj oblik i strukturu i ne troše se upotrebom. 


Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.