8.8.2016. 18:10
0
Ugroženo 900 miliona Android mobitela: Provjerite da li je i vaš telefon ugrožen
Otkriven je niz velikih sigurnosnih propusta koji hakerima omogućavaju da stignu do podataka u Android telefonima koje pokreću Qualcommovi procesori.

Ozbiljni sigurnosni propust otvara mogućnost da hakeri potpuno preuzmu kontrolu nad podacima iz mobilnih telefona koje pokreće Android, priopćili su stručnjaci.

Problem je uočila skupina istraživača iz tvrtke Checkpoint, koja je napomenula da su u opasnosti uređaji koji koriste čipove američke tvrtke Qualcomm. Oko 900 miliona telefona koristi operativni sustav Android, priopćila je ova kompanija, prenio je BBC.

Za sada nema dokaza da je propust iskorišten u napadima cyber-kriminalaca, ali stručnjaci navode da očekuju da će takvi napadi uslijediti u idućim mjesecima. Problem je otkriven nakon šestomjesečnih provjera Qualcomm koda koji regulira grafiku i kontrolira komunikaciju između različitih procesa unutar operativnog sustava.

Ukoliko hakeri iskoriste ovaj propust, postupno bi mogli preuzeti sve veću kontrolu nad uređajem i pristupiti podacima pohranjenima na telefonu. Istraživači su odmah predali svu dokumentaciju američkoj kompaniji, koja je počela raditi na zakrpama.

“Uvijek je u pitanju utrka ko će prije pronaći ovakve stvari, dobri ili loši momci. Ako ne sada, onda sam siguran da bi ove ranjivosti počeli zloupotrebljavati u iduća tri, četiri ili pet mjeseci”, rekao je Michael Shaulov iz Checkpointa.

Njegova kompanija je razvila i besplatnu aplikaciju QuadRooter Scanner koja će vam reći je li vaš telefon ugrožen.

Potencijalno je ugroženo oko 900 miliona Android telefona, a među njima su i Google Nexus 5x, 6 i 6P, HTC One, M9 i 10, LG G4, G5, novi Moto X, Samsung Galaxy S7 i S7 Edge te Sony Xperia Z Ultra.


(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.