13.8.2016. 18:45
1
Koje sve promjene novi iPhone donosi?
Histerija oko novog Appleovog pametnog telefona lagano se zahuktava, a društvene mreže prepune su informacija o novom uređaju koji će Tim Cook i ekipa predstaviti za manje od mjesec dana.

Doduše, hype oko "sedmice" (pitanje je hoće li novi uređaj uopće izaći kao sedmica) daleko je od onog prijašnjih godina, a mnogi stručnjaci smatraju da Apple ovog puta neće izbaciti ništa pretjerano revolucionarno već samo malo poboljšanu verziju prošlogodišnjeg 6S-a, a značajniji redizajn trebao bi se dogoditi tek iduće godine kada iPhone slavi desetu godišnjicu, prenosi Index.

Ipak, određene spekulacije i informacije postoje, a mi smo ih kompilirali na jednom mjestu kako bismo vidjeli što nas u septembru očekuje.

Iako još uvijek nije potvrđeno, nasljednik iPhonea 6S vjerovatno će nositi naziv iPhone 7 osim ako Apple ne odluči da će sedmicu sačuvati za desetu godišnjicu. Očekuje se da bi se novi uređaj mogao zvati iPhone 6SE.

Ne očekuje se drastični redizajn pa se odmah možete pripremiti na uređaj koji se neće previše razlikovati od iPhone 6 ili iPhonea 6S. No, na nekim fotografijama koje su procurile u javnost možemo vidjeti da su linije antene prebačene sa stražnjeg dijela na rubove telefona. Postoji i mogućnost da će se verzijama od 4,7 i 5,5 inča pridružiti i tzv. iPhone 7 Pro. Isto tako, možemo očekivati dvije nove boje - "deep blue" i "space black".

Postoji mogućnost da ćemo se ovog puta napokon oprostiti od ulaza za slušalice pa će sedmica vjerovatno imati, ili standardne Appleove EarPod slušalice (i Lightning adapter) koje ćemo spajati na ulazu za punjenje ili pak bežične bluetooth slušalice. Micanje ulaza za slušalice omogućilo bi još jedan zvučnik što bi značilo da će sedmica biti i prvi model sa stereo zvukom.

Nije posebno iznenađenje da će kamera biti bolja, a šuška se i o kamerama koje koriste dvije leće što podrazumijeva mogućnost snimanja oštrijih fotografija u slabije osvijetljenim prostorijama. Mnogi izvori navode da bi kvaliteta mogla osjetno porasti, ali i o ne toliko popularnoj opciji prema kojoj bi iPhone 7 Plus imao daleko bolju kameru od druga dva ili barem od standardnog modela.

Steve Hemmerstoffer koji je dosad bio poprilično pouzdan izvor informacija na Twitteru je objavio da će novi uređaj imati osjetno kvalitetniju bateriju koja bi omogućila porast kapaciteta od 14% u odnosu na iPhone 6S.

Odlaskom ulaza za slušalice otvara se mogućnost vodootpornog uređaja čime bi nakon godina kaskanja Apple napokon mogao parirati Samsungu.

Još uvijek nema konkretnih informacija, ali čini se da bismo se mogli oprostiti i od uobičajene tipke za povratak koja bi ove godine mogla biti integrirana u zaslon i funkcionirala bi uz pomoć "3D Toucha" što bi oslobodilo ekran i pretvorilo ga u cjelinu bez fizičkog mehanizma. Koristili bi "Force Touch" tehnologiju i motor unutar uređaja koji bi stvorio osjećaj fizičkog pritiskanja tipke. Drugi izvor pak tvrde da takve velike promjene ne treba očekivati ove godine.

Ako je došlo vrijeme da se jedna stvar napokon promijeni onda je to napuštanje modela od, za današnje uvjete neoprostivo skromnih 16GB. iPhone 7 navodno bi trebao ima 256GB memorije, a nadamo se da se ne radi o praznim glasinama jer 16 već odavno ne bi smio biti prosjek.


(Anesa Agović)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.