21.8.2016. 12:10
0
Otkrijte kako su Viber, Instagram, Skype i Twitter dobili imena!
Da li vam je ikada palo na pamet pitanje kako su Viber, Instagram, Skype i Twitter dobili imena?

Donedavno je postojala nedoumica da li se pravilno kaže Vajber, ili Viber, koju je Atanas Rajkov, generalni direktor kompanije, razriješio. Ispravno je prvo.

"Izvedenica Viber dolazi od riječi "vibe", što znači dobar osjećaj, stoga "Vajber" je pravilan izgovor mobilne aplikacije", kazao je on.

Ono što nismo znali jeste da je Twitter u fazi nastanka nosio drugo ime - Twitch, pa i Jitter. Ptičica koja ga simbolizuje je bila tu svakako, a recimo da riječ - tvit predstavlja uvredu u nekim kulturama.

"Kada sam vidio kako se piše Twitter, kada smo to postavili na sajt, kada sam vidio definiciju riječi - znao sam da je to to", kazao je Jack Dorsy, suosnivač Twittera.

Za Instagram, priča je slična. Naime, Kevin Systrom, suosnivač ove društvene mreže tražio je reč koja opisuje situaciju "sada i ovdje, u momentu dok pričamo".

Željeli su da imaju unikatno ime, pa su pronašli riječ Instant Camera, koju su povezali sa telegramom. Kombinacijom tih riječi nastao je Instagram.

Priča sa Skypeom je išla na sljedeći način. Skype je kombinacija sky (nebo) i peer-to-peer. To su kreatori skratili na Skyper, a da bi postali još unikatniji i neobičniji ukinuli su slovo -r.


(Anesa Agović / CDM)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.