20.11.2023. 9:25
0
Google platio Samsungu 8 milijardi dolara za mjesto na njegovim uređajima
Google je pristao platiti Samsungu 8 milijardi dolara tokom iduće četiri godine kako bi njegov pretraživač, glasovni asistent i Play Store bili zadana opcija na Samsungovim mobilnim uređajima.

Prema izjavi Jamesa Kolotourosa, potpredsjednika za partnerstva u Googleu, Google namjerava dijeliti prihode od Google Playa s proizvođačima mobilnih uređaja. No iz kompanije Epic Games Inc. tvrde da ovakva praksa krši antitrustovske zakone.

Google je Samsungu već platio milijarde kako bi njegove aplikacije bile zadana opcija na Samsungovim mobitelima, a prije samo nekoliko sedmica iz Google su priznali da su 2021. nekolicini kompanija platili 26.3 milijarde američkih dolara kako bi Google bio zadani preglednik na njihovim uređajima i preglednicima.

Odvjetnica Epic Gamesa Lauren Moskowitz želi dokazati da su izvršni direktori Alphabet Inc. (vlasnika Googlea, op.a.) spremni spriječiti širenje trećih trgovina aplikacijama kako ne bi umanjile profit koji donosi Google Play. U 2021. prihod je iznosio preko 12 milijardi američkih dolara, piše Bloomberg.

Ovo nije prvi put da Google sklapa slične ugovore, a nije ni prvi spor koji je iz te prakse proizašao. Moskowitz je prikazala internu prezentaciju Googlea još iz 2019. o napuštenoj inicijativi koja se odnosila na ulaganje kako bi se Play Store mogao suprotstaviti Galaxy App Storeu radi očuvanja Googleovog vodstva, što je jasno istaknuto u prezentaciji.

Još 2019. Google je ponudio Samsungu 200 miliona dolara kako bi tokom četiri godine Samsungov Galaxy Store bio dostupan u Google Play trgovini umjesto da bude predinstaliran, a Samsung ne bi nudio ni vlastiti sistem plaćanja. Od toga nije bilo ništa te su potpisali tri aktuelna ugovora u vrijednosti 8 milijardi dolara koji stupaju na snagu od iduće godine.

Budući da su proizvođači mobilnih uređaja koje pokreće Android OS počeli lansirati vlastite trgovine aplikacija i sisteme plaćanja, u Googleu su postali zabrinuti, a prema jednom od e-mailova još iz 2014., Amazon su doživljavali kao posebno veliku prijetnju.

Prema još jednoj internoj prezentaciji, Google nije zainteresovan samo za Samsung već i za druge proizvođače mobilnih uređaja, primarno im nudeći određeni postotak od zarade.

Prema Kolotourosovoj izjavi, iz Googlea nikad nisu htjeli spriječiti Samsung da svoj Galaxy App Store postavlja na početni zaslon uređaja te ističu da korisnici i dalje mogu promijeniti zadani pretraživač ili aplikaciju u par klikova. Prema njegovim riječima, cilj sporazuma je da se spriječi prelazak korisnika sa Samsungovih na Apple Inc. uređaje, čime je potvrdio da je namjera jačanje pozicije kompanije na tržištu.

Istovremeno, procjenjuje se da bi Google ove godine mogao platit Appleu 19 milijardi dolara kako bi njegov pretraživač ostao zadana opcija na Safariju, i to na iPhoneu, iPadu i Macu.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.