20.2.2024. 14:36
0
Ako ste instalirali ove aplikacije, odmah ih izbrišite: Kradu bankovne podatke
FOTO: unsplash
Objavljen je izvještaj o pet zlonamjernih aplikacija koje su prilično popularne u evropskim zemljama.

Ove aplikacije su preuzete više stotina hiljada puta, a sadrže bankarski trojanac Anatsa. Otkrila ih je kompanija ThreatFabric, koja je za Bleeping Computer rekla koje su aplikacije u pitanju.

Najviše su ciljani korisnici u Velikoj Britaniji, Češkoj, Njemačkoj, Slovačkoj, Sloveniji i Španiji. U početku su mete bili samo Samsung korisnici, ali kasnije i ostali, piše B92.

U pitanju su sljedeće aplikacije:

- Phone Cleaner - File Explorer

- PDF Viewer - File Explorer

- PDF Reader - Viewer & Editor

- Phone Cleaner: File Explorer

- PDF Reader: File Manager

Lažne aplikacije su bile maskirane kao da čitaju PDF-ove ili čiste telefon, a dizajnirane su tako da dođu do top-lista gdje su novi besplatni programi, što bi im povećalo šanse da dođu do još korisnika.

Vjeruje se da su preuzete između 150.000 i 200.000 puta prije nego što su uklonjene iz Play prodavnice, a koristile su višestepeni proces za "inficiranje" uređaja bez interakcije korisnika. Ako ih imate, obrišite ih sa svog telefona.

(Aldin B.)

Aplikacije
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.