27.4.2018. 18:48
1
Sara Bero: Niko se nije obradovao mojim djevojčicama, jer smo imali pogrešnu sliku o Dawnovom sindromu. Sada imaju prvi dječiji brend
FOTO: Sara sa kćerkama Irmom i Ildom
Da je život prepun iznenađenja i da zahtjeva borbu svjedoči i priča Sare Bero, Podgoričanke, koja je nakon uredne trudnoće i bez ikakvih pokazatelja na koje upućuju testovi kao što su Duble i Triple test u sedmom mjesecu rodila bliznakinje Irmu i Ildu sa Dawnovim sindromom.

"Da djevojčice imaju Downov sindrom saznala sam odmah po porođaju, u prvim trenucima bilo je  jako teško. Niko se nije obradovao mojim djevojčicama, jer smo imali pogrešnu sliku o Dawnovom sindromu", rekla je Sara Bero za Source.ba

Međutim, kako navodi Sara, odlučila je da svaki dan, 24 sata bude posvećena njiima.

“Tada sam znala da ćemo postići i dostići mnogo toga. Dosta se radilo, nisam znala za slave, proslave i tome slično, naša boravišta su bile bolnice i razni instituti”, prisjeća se Sara.

U međuvremenu Sara se odlučila ohrabriti svoje djevojčice i dokazati sredini da imaju i one šta ponuditi, na jedan drugačiji način.  

Uključila ih je u sve životne aktivnost, od igraona, parkova, vrtića, škole, kao i modne agencije da bi razvile svijest o sebi i dobile više samopouzdanja.
Uložila je svu snagu i strpljenje, zbog čega danas imaju više od 60.000 pratilaca na Sarinom instagram profil. 



Ilda je prva manekenka u svijetu sa Dawn sindromom.

"Ilda je prva mankenka u svijetu sa Dawn sindromom koja je prošetala na modnoj pisti. Tada je imala pet godiina. Također, bila je Mis interneta i princeza Crne Gore. Profesionalno se bavi manekenstvom, ima tri diplome i odradila je više od 16 revija. Od njihovog rođena uvjek su bile “tipo-top” obučene, jer sam ja u tom svijetu i jako sam sretna što i one imaju volju i što osjećaju zadovoljstvo kada su lijepo obučene", navodi Sara. 

Sara je pokrenla prvi dječiji brend "I&I" koji je predstavljen prošle godine na Montenegro Fashion Week-u.

Životna situacija i sve komplikacije koje sa sobom nosi saznanje i učenje o Dawn sindromu uticale su, kako kaže Sara i na njen brak.

"Pa uticalo je dosta toga, njihov otac ne učestvuje danas u njihovim aktivnostima”, govori Sara, dodajući da u životu djevojčica najviše učestvuje njen otac, koji im je najveća podrška i oslonac i uz kog su djevojčice i prohodale.


Društvo u Crnoj Gori, a da se ne lažemo, i u zemljama regiona ne prihvata sa lahkoćom nešto što odudara od kalupa i nametnutih normi pa su svijest o tome šta je Dawnov sindrom i inkluzija osoba sa ovim sindromom na niskom nivou. Ipak, govoreći otvoreno o svemu i aktivnim učestvovanjem u lokalnoj, ali i internet zajednici Sara se svakodnevno trudi pokazati da jedno stanje kao što je Davnov sindrom ne znači skrivanje, već aktivno življenje.

Njeno zalagane prepoznali su članovi Internacionalne fondacije Downovog sindroma sa sjedištem u Istambulu te su Saru izabrali da sa djevojčicama predstavlja Crnu Goru u turskom Bodrumu povodom 23. aprla – Dana djeteta u Turskoj.  

"Organizovana je posjeta predstavnika svih država sa kojima sarađuju kao što su Njemačka, Grčka, Albanija, a ja sam predstavljala Crnu Goru. Lijepo su nas dočekali i pružili podršku. Bila mi je čast da predstavljam svoju državu. Jako sam počastvovana zbog toga i to je jedan veliki pomak u mom životu", priča nam Sara. 



Kako navodi Sara Fondacija radi na proširenju kako u Turskoj tako i drugim zemljama Evrope.

"S obzirom na to da ne postoji centar za djecu sa Dawn sindromom nadam se da će država Crna Gora učestvovati i pomoći da realizujemo novi projekat i da naša djeca dobiju ono što zaslužuju poslije toliko godina", navodi Sara te dodaje da je direktor Fondacije Muhamed Abdulah spreman da pomogne i bude sponzor ovog projekta. 

Irma i Ilda su bliznakinje koje, kako njihova mama kaže, uopšte nisu slilčne, osim što imaju Dawnov sindrom. 

"Ilda je fizički veća i ima druga interesovanja. Jako je mila i komunkativna. Voli ljude, modu, da pjeva, da se šminka i voli piste. Irma… uh Irma je mrvica koja je imala 7 težih operacija i dijete koje je veliki borac. Ne voli puno društvo i galamu. Ona ima neki svoj svijet, voli mobilni, laptop i nije neko ko voli da se eksponira", objašnjava Sara.



Za kraj, Sara poručje roditeljima da prvo oni prihvate svoju djecu kako bi ih okolina i
društvo prihvatli, ali i da se ponose svojom djecom, jer djeca nisu kriva što su rođena drugačija.


"Poručila bih da smo svi na svijetu razlčiti, ali da svi imamo istu potrebu za ljubavlju, podrškom i razumijevanjem", rekla je Sara.

(Lejla Trle)

 
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.