25.10.2020. 15:40
0
Trikovi: Kako da stari džemper izgleda kao nov
Dolaskom hladnijih dana izvlačimo iz ormara tople, vunene džempere od kojih nema udobnijih saveznika tokom zime.
Ali često nam se desi da su u međuvremenu "dobili" rupice od moljaca, da im nismo poskidali "ućebane" tufnice vlakana ili da su im laktovi istanjeni.

A ukoliko ste riješili da osvježite džemper brzim programom u veš mašini, možda se i skupio.

Ne odustajte od omiljenog džempera, postoje trikovi koji će ga spasiti.

Skupljeni džemper

Ukoliko vam se dogodilo da greškom stavite vuneni džemper na visoku temperaturu na pranje ili ga zaboravite u mašini za sušenje, vjerovatno ste ga iz mašine izvukli misleći da je dečiji. Postoji trik koji će ga spasiti.

U lavor sipajte hladnu vodu, okvirno 5 litara, ubacite džemper i naspite oko dva decilitra balzama za kosu. Razvucite džemper ravnomjerno sa svih strana na kojima se skupio dok je u vodi i ostavite ga da prenoći u lavoru s vodom i balzamom. Ujutru ponovo razvucite džemper u željenom pravcu, oblikujte ga rukama i ostavite da stoji još 45 minuta u lavoru. Nakon toga pažljivo isperite džemper ledenom vodom, nježno ga iscijedite i postavite na bijeli peškir da se osuši. Prilikom slaganja na peškir formirajte konačni, željeni oblik i pustite ga da se osuši.

"Ućebanost"

Bilo da je riječ o džemperu koji u svom sastavu ima akrila ili je vuneni, na pojavu dosadnih "gromuljica" ne možemo da utičemo. Međutim, postoji nekoliko načina kako ih možete brzo otkloniti.

Za ovo postoji "spravica", ali ako je nemate, možete iskoristiti i običan brijač ili kamen za pete. Položite džemper na ravnu površinu i laganim pokretima odozgo na dole ih uklonite.

Istanjeni laktovi

Najkreativniji način da spasite džemper kome su se istanjili laktovi jeste da na njih zašijete zakrpu.

Zakrpe možete pronaći već gotove i prodaju se u pozamanterijama, ili se možete igrati i od nekog drugog materijala napraviti željene zakrpe. Odaberite boju i materijal, obilježite kredom oblik koji želite i zašijte za džemper.

Ovo nam je poznato iz djetinjstva, a sada se vratilo u modu.

Rupe od moljaca

Šteta koju je napravio moljac koji se ušunjao u vaš ormar možda može biti ublažena ukoliko posegnete za kreativnim rješenjima.

Probajte da ušijete rupicu, ali ukoliko ste i dalje nezadovoljni rezultatom, dodajte džemperu zanimljive aplikacije, biserčiće ili pom-pom loptice koje također možete sami napraviti. Kako biste ubuduće spriječili da vam moljci izgrickaju džempere, u ormar dodajte kesice s lavandom, piše Glossy.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.