23.10.2022. 21:12
0
Stručnjaci za modu savjetuju: Na šta trebate paziti kad kupujete kaput
U hladnijim mjesecima najvažnije je da nam je toplo, zar ne? A kako ćete to postići bez udobnih i toplih odjevnih predmeta poput pulovera, čizama i neizostavnog - kaputa.

Na tržištu možete pronaći puno modela od kojih ne moraju svi biti kvalitetni, koliko god se na prvu činili "wow" i po posljednjoj modi.

Kvalitetan kaput mora vas štititi od zime i naleta vjetra, snijega i kiše i mora potrajati nekoliko sezona.

Evo na šta, kako savjetuju stručnjaci za modu, trebate paziti kad kupujete kaput:

Građa tijela

Prvo što morate imati na umu jeste vaša građa tijela i visina. Naime, ne stoje svima svi krojevi kaputa jednako.

Ako ste niži od 170 centimetara, birajte kraće kapute, odnosno one koji vam sežu tek malo ispod koljena. Sve niže od toga će vas "progutati".

Višim osobama odgovaraju i duži kaputi.

Za tijelo u obliku kruške (uža ramena, manje grudi, veći bokovi i stražnjica) idealni su kaputi s puf rukavima ili koji u gornjem dijelu imaju neke ukrase jer će pomoću njih napraviti balans između gornjeg i donjeg dijela tijela.

Za tijela u obliku jabuke odličan je kaput A-kroja do pola bedra jer će sakriti eventualne nedostatke te u prvi plan staviti vaše divne noge.

Ako imate građu pješčanog sata, stajat će vam većina modela, a kako biste istaknuli struk, birajte kapute s pojasevima ili one sužene u struku.

Kvaliteta

Najhladnije zimske dane dočekat ćemo u najtoplijim kaputima koji su izrađeni od tkanina prirodnog porijekla: čiste runske vune uz dodatak kašmira, mohera, devine dlake ili elastina za bolju prilagodljivost i udobnost.

Veličina

Za jesenske dane, u kojima još uvijek ima sunca, najbolje je birati kapute u kojima vam preko dana neće biti vruće, dok će vas tokom hladnijih večeri ugodno grijati.

Za to su idealni kratki kaputi. Ispod njih možete odjenuti tople kardigane, pulovere, dolčevite i košulje.

Pri odabiru veličine kapute pripazite da se dugmad ne otkopčavaju ili šire tkaninu jer to onda znači samo jedno - da vam je kaput premalen i preuzak.

Boja i dezen

Ako volite klasiku birajte kapute ravnog kroja u crnoj, bijeloj i neutralnim bojama. Ako pak volite eksperimentirati, dobra je vijest da je i ove sezone sve u znaku odvažnih boja i dezena.

Karirani uzorak odličan je za ljubiteljice engleskog country stila, dok će mornarski detalji oduševiti one koji u hladnijoj sezoni još uvijek misle na more, prenosi Faktor.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.