7.11.2022. 18:45
0
Dizajnerica Ljiljana Šaković-Mujan izložbom predstavila kreativno oblikovanje tekstila
Dizajnerica Ljiljana Šaković-Mujan večeras je u galeriji Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) otvorila izložbu “Umjetnost tekstila” na kojoj je predstavila haljine, torbe i šalove dizajnirane na svojstven i unikatan način.

- Pokušala sam da uradim drugačiji tekstil znači da dobije reljefnu formu. Prvo sam obrađivala sam tekstil da bi kasnije krenula sa modeliranjem odjevnoga predmeta. Ovdje sam se najviše fokusirala na manipulaciju i intervenciju na tekstilu. Odjevni predmeti nastali su od viskoze i pamuka – izjavila je Feni dizajnerica Šaković-Mujan.

Naglasila je da različiti umjetnički pristupi oblikovanju tekstila daju veliku slobodu kreativnog izražavanja.

Posjetitelji su na izloženim kreacijama mogli uočiti oblike različitih intervencija na tekstilu, što se vidi po novonastalim reljefnim uzorcima na tkanini. Zavisno od vrste i načina oblikovanja tekstila dizajnerica je proizvela finalne produkte u vidu haljina, torbi i šalova.

Sve to kao model nosila je Narell Mujan, kćerka dizajnerice, a to je foto objektivom zabilježio Almin Zrno, dok grafički dizajn potpisuje Lela Begić Vuletić.

- Bilo mi je veliko zadovoljstvo nositi mamine kreacije. Veoma su udobne i od kvalitetnih materijala napravljene. Mislim da su prilagođene za mlađe, ali i starije žene – istakla je za Fenu Narell Mujan.

Ljubitelji umjetnosti, mode i dizajna mogu pogledati izložbu, koja je prodajnog karaktera, svakim radnim danom do 13. novembra u galeriji ULUPUBiH. 



(Fena / Aldina R.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.