16.12.2022. 16:31
0
U Banjaluci obilježen Međunarodni dan migranata
Međunarodna organizacije za migracije (IOM) uz podršku Evropske unije, povodom Međunarodnog dana migranata u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci organizovala je No Nation Fashion x Jase King umjetnički performans i panel diskusiju na temu „Ekonomski potencijal migranata“.
Međunarodni dan migranata je dan koji je proglasila Opšta skupština Ujedinjenih naroda i obilježava se 18. decembra svake godine. Na taj je dan 1990. godine usvojena  Konvencija o zaštiti prava radnika migranata i članova njihovih porodica. Fokus ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana migranata je ukazivanje na značajan doprinos migranata ekonomijama svojih zemalja i zemalja u koje migriraju te unapređenje kulturne razmjene i razumijevanja, promocija društvene uključenosti i proslava kreativnost i različitih vještina migranata.  

Ovom prilikom Laura Lungarotti, šefica misije IOM-a u Bosni i Hercegovini i Subregionalna koordinatorica za Zapadni Balkan, istakla je: “Kako se i Bosna i Hercegovina suočava sa sve većim nedostatkom radne snage u nekim ključnim privrednim sektorima, htjeli smo da danas iskoristimo vrijeme i sagledamo koje najbolje prakse treba podsticati u zemlji da se izazovi migracija transformišu u ekonomske prilike’’. 

Upravo o prilikama koje migranti donose razgovaralo se i na panel diskusiji pod nazivom „Ekonomski potencijal migranata“ koja je održana u sklopu događaja. Istaknuti panelisti: Christopher Sheldon, šef Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru, Jean-Baptiste Andreani, direktor IFA Paris Group, Jovana Tulomović, direktorica Mesne industrije Tulumović i Asiim Khan, direktor za Zapadni Balkan Hidesigna učestovali su na ovom panelu. Složili su se da migracije nisu kriza modernog doba nego globalni fenomen koji postoji od kada je čovječanstva i da na njih treba gledati kao izvor prosperiteta, inovacija i održivog razvoja, o čemu svjedoče i razna istraživanja koja govore o pozitivnom uticaju migranata na tržište rada, na javne finansije i na ekonomski rast država domaćina.Da na svom putu migranti sa sobom nose svoja znanja, vještine i kulturnu baštinu, koja predstavljaju potencijal i prilike za stvaranje otpornijih i inkluzivnijih zajednica te oblikovanje globalnog društvenog i ekonomskog okruženja, svjedoči i umjetnički performans prikazan u okviru ovogodišnjeg obilježavanja. Naime, No Nation Fashion x Jase King zajedno sa glumcima iz Banjaluke izveli su svojevrsni igrokaz u tri čina gdje su prikazani odjevni predmeti koje su kreirali i izradili upravo migranti. Kolekcija koja je predstavljena oslikava razvojni pravac i put ljudi u pokretu od njihovog odlaska iz domova i tranzita do konačnog odredišta, koje se ogleda u socijalnoj i kulturnoj integraciji. 

Jean-Baptiste Andreani naveo je da: „Moda mora zauzeti svoje mjesto kao univerzalni jezik koji ujedinjuje naša uvjerenja. Kroz naše različite projekte, posljednji u saradnji sa IOM-om u Bosni i Hercegovini, želimo zastupati vrijednosti različitosti i inkluzije. Kreativnost prevazilazi granice. Svi možemo učiti iz naših razlika”.

Učesnica na panel diskusiji, Jovana Tulomović, direktorica Mesne industrije Tulumović, je istakla: „Današnje poslovne izazove vezane za nedostatak radne snage smo riješili angažovanjem migranata, što nam je pomoglo da naše poslovne procese sprovodimo neometano, a izazove uspješno prevaziđemo“.

Događaj koji je okupio mnogobrojne zvanice predstavio je upravo to: doprinos grupe talentiranih pojedinaca koji su došli iz različitih dijelova svijeta i podijelili svoje znanje, vještine i kulturu kako bi stvorili nešto značajno i vrijedno. Događaj se mogao pratiti i uživo putem IOM Bosna i Hercegovina Facebook i Instagram profila.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.