17.1.2020. 16:46
1
Protekla godina rekordna za AMUS, ostvareni prihodi viši od pet miliona KM
Asocijacija kompozitora - muzičkih stvaralaca (AMUS) ostvarila je u 2019. godini rekordne prihode u visini od 5.159.000 KM, a isplata autorskih naknada - tantijema njihovim članovima počet će 22. januara.

Direktorica Stručne službe AMUS-a Lejla Trnčić danas je na pres-konferenciji u Sarajevu predstavila finansijske rezultate iz 2019. godine, ističući da su prihodi za tu godinu viši za 31 posto u odnosu na prethodnu godinu.

- Tokom 2019. godine AMUS je platio javne prihode u ukupnom iznosu od 1,3 miliona KM. Od osnivanja do danas, BiH je od AMUS-a dobila više od 6,5 miliona KM  - istakla je Trnčić.

Uprkos problemima sa kojima su se suočavali u proteklom periodu, Trnčić je naglasila da je 2019. godina najbolja do sada zbog najbolje isplate tantijema ikada. U odnosu na 2018. godinu, kazala je, autorske naknade u 2019. godini su više za 22 posto.

Trnčić je dodala da se, uprkos velikoj koristi koju država i društvo te brojni autori imaju od AMUS-a, suočavaju sa velikim problemima u saradnji sa državnim organima čija je nadležnost i obaveza da aktivno učestvuju u zaštiti autorskih prava.

Iako već više od devet godina postoji zakonska obaveza da se usklade propisi o inspekcijskoj kontroli tržišta gdje bi se izričito predvidjela obaveza inspektora da vrše inspekciju povodom poštivanja autorskih prava, Trnčić naglašava da to do sada nije učinjeno.

- Kada korisnik ne plati AMUS-u, ne gubimo samo mi, već i država i građani BiH - poručila je Trnčić te dodala da AMUS inicira izmjene i dopune Zakona o autorskom i srodnim pravima.

Dodala je da organi vlasti moraju shvatiti da ono što je dobro za članove AMUS-a je isto tako dobro za državu i za društvo kao cjelinu.

Kazala je da u proteklom periodu od javnih radio-televizijskih emitera (BHRT, RTV FBiH, RTRS) AMUS nije naplatio niti jednu konvertibilnu marku, te da očekuju da nadležne institucije osiguraju efikasne mehanizme naplate i riješe problem ignorisanja obaveze plaćanja.

- Na taj način će u budžete svih nivoa vlasti biti uplaćeno više poreza i doprinosa po svim osnovama - kazala je.

Trnčić je podsjetila da AMUS nije samo mehanizam za prikupljanje i distribuciju novca za autore muzičke stvaraoce.

- Za kulturne i socijalne namjene je tokom 2019. godine izdvojeno 283.000 KM, što je za 59 posto više u odnosu na prethodnu godinu - naglasila je ona.

Time su, dodala je, Asocijacija AMUS i autori-članovi pokazali visok stepen društvene odgovornosti prema projektima iz oblasti kulture, kao i brigu o članovima koji se nalaze u teškim životnim prilikama.

- AMUS će i u 2020. godini nastaviti osiguravati nesmetan kreativni rad za više od 1.000 članova, te promicati AMUS u regionalnim i međunarodnim okvirima - zaključila je Trnčić.

(Fena / Haris Ahbabović)

AMUS
1
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.