30.4.2021. 11:47
0
Međunarodni dan Jazz muzike - Adis Sirbubalo: Današanja politika ne radi ništa po pitanju očuvanja umjetničke muzike
Na inicijativu UNESCO-a i ambasadora dobre volje i legendarnog muzičara Herbieja Hancocka, 30.april se obilježava Međunarodni dan Jazz muzike - muzički pravac koji predstavlja spoj tolerancije i slobode. Povodom obilježavanja ovog dana, za naš portal su govorili bh. muzičari Adis Sirbubalo i Zanin Berbić.

UNESCO je 2011. godine službeno proglasio 30. april kao Međunarodni dan jazza koji  okuplja zajednice, škole, umjetnike, historičare, akademike i ljubitelje širom svijeta kako bi proslavili i naučili o jazzu i njegovim korijenima, budućnost i utjecaju; podigli svijest o potrebi međukulturnog dijaloga i međusobnog razumijevanja i ojačali međunarodnu saradnju i komunikaciju. Ujedno je taj dan i dan zahvalnosti jazzu.


Jazz u Sarajevu

Posljeratne godine su jako važne za razvoj jazz muzike u BiH, prvenstveno u Sarajevu.  Naša država je tada trebala krenuti iz početka, a jedan od tih takvih početaka vezivao se i za domaću muzičku scenu.  

1997. godine osnovan je prvi jazz festival u BiH - Jazz Fest Sarajevo koji vrlo brzo stiče međunarodni ugled i postaje značajno mjesto susreta najboljih i najvažnijih muzičara, ali i prostor za predstavljanje muzičara ove branše iz zemlje, regiona i svijeta. Zajvaljujući Jazz Festu, 1999. godine je objavljen prvi CD bh. jazza ikada. 


,,Današnja politika ne radi ništa po pitanju očuvanja umjetničke muzike, a u poslednjih 30 godina nije napravljenja niti jedna koncertna sala''

Povodom Međunarodnog dana Jazz muzike, a o trenutnom stanju jazz muzike u Sarajevu i generalno u BiH, za portal Source.ba govorio je Adis Sirbubalo, bosanskohercegovački muzičar, aranžer i kompozitor koji živi i radi u Sarajevu.

,,Situacija u kojoj se nalazi Jazz kultura u Sarajevu nije nešto bila povoljna ni prije korone.Nikada nije bilo dovoljno uslova za održavanje koncerata i svirki, niti je bilo pretjeranog prostora u medijima za takvu vrstu muzike.'' 

Na pitanje kako je jazz prihvaćen kod ovdašnje publike i da li ovaj muzički pravac ima potencijal da oživi u budućnosti kod nas, Adis kaže sljedeće:

,,Gledajući period kada se održavao jazz festival u Sarajevu i sudeći po ispunjenim koncertima, rekao bih da publike za to ima, isto kao što i za nas muzičare koji se bavimo tom vrstom muzike želje i volje ima - i za stvaranjem i za sviranjem.''

,,Mislim da današanja politika nije ništa uradila po pitanju očuvanja umjetničke muzike. Činjenica je da od rata nije napravljen niti jedan objekat u svrhu promovisanja tog vida umjetnosti. Niti jedna koncerta sala nije napravljena u poslednjih trideset godina, što dovoljno pokazuje nezainteresovanost vlasti za ovu vrstu umjetnosti.'' 
dodaje naš sagovornik. 

Za kraj razgovora, istaknuti bh. pijanista poručuje da njegovim kolegama i njemu, istinskim entuzijastima,  preostaje jedino da se bore za umjetnost koju žive i beskrajno vole.


Da politika ne radi ništa kako bi se pomogla razvoju ovog muzičkog pravca koji je jako dobro prihvaćen kod publike i da se u medijima ne dobija dovoljno prostora za promovisanje istog , sa Sirbubalom mišljenje dijeli i Zanin Berbić - etnomuzikolog i interpretator bosanske gradske pjesme sevdalinke. 

,,Što se tiče budućnosti jazz muzike u BiH, svakako da to mnogo zavisi od uredničke politike medija. Nažalost, mi smo u situaciji gdje žanrovi koji su umjetnički, te njihovi izvođači, nemaju baš adekvatan tretman na našim radijskim i televizijskim stanicama na kojima je primat komercijalna muzika.''

,,Nadam se da će se ta situacija promijeniti kako se Bosna i Hercegovina bude približavala Europskoj Uniji, jer se nadam da će se tako stvarati pogodnije tlo za razvoj jazz muzike kod nas.'' izjavio je Berbić za portal Source.ba 



Novinarka: Semra Šantić 

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.