18.5.2023. 18:39
11
Sejo Sexon tužio Neleta Karajlića: "Prekinuli smo svaki vid saradnje s njim. Nezakonito prisvojio autorska i fonografska prava"
Zabranjeno pušenje oglasilo se u četvrtak službenim saopćenjem nakon što je bivši član dr. Nele Karajlić (60) najavio open air spektakl 'Rock el Classico' sa Stefanom Milenkovićem (46) koji bi se trebao održati u junu 2023. u zagrebačkom Hala parku.

Time su 'zabranili svaki vid korištenja te otkazali pravo na javno izvođenje svih muzičkih autorskih djela čiji je vlasnik  AMUS-ov autor Davor Sučić, na koncertima i medijskim nastupima izvođača Stefana Milenkovića i Nenada Jankovića.'

- Zbog toga što smo mi na suđenju zbog prava koje je on nezakonito prisvojio, a to su autorska i fonografska prava. Lažno se predstavio kao vlasnik toga pa smo odlučiti pokrenuti sudski spor i prekinuti svaki vid suradnje s njim, uključujući i pravo da koristi naše pjesme - otkrio je Sejo za 24sata.hr.

Nakon svega, privatni odnosi su im narušeni.

- Ovakve se stvari odraze i na privatnu sferu. Razočarani smo, ne samo ja, nego i svi naši članovi koji su sudjelovali u radu Zabranjenog pušenja do '92. To je naša imovina i nitko ju nema pravo prisvajati koliko god, te se ne smije predstavljati kao vlasnik pjesama i fonografskih prava - poručio je. 

Naime, bez ikakvog usmenog ili pismenog odobrenja, Nenad Janković alias Nele Karajlić je u više navrata koristio brand i autorska djela Zabranjenog pušenja, da bi ta djela nezakonito ustupao u poslovnim transakcijama, pri tome potpisujući ugovore u kojima se lažno predstavljao kao potpuni vlasnik autorskih i fonogramskih prava, te u kojima je drugim fizičkim i pravnim licima ustupao intelektualno vlasništvo koje mu zakonski ne pripada- stoji u saopćenju.

- Tragom ovakvog nezakonitog ponašanja  dotični je na krajnje neukusan i neprimjeren način u suradnji a violinistom Stefanom Milenkovićem, vršio izmjene i prearanžiranje izvornih kompozicija Zabranjenog pušenja u klasičnu formu, bez ikakvog prethodnog obavještenja i  odobrenja većinskih i legalnih autora te uz potpunu izmjenu originalnog duha i estetike djela koje je koristio.  

(Ajdin B.)

11
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.