20.7.2024. 15:13
0
Koncert Šejle Zonić izazvao veliku pažnju u Kalesiji: "Trgu šehida su kumovali mentori ove umjetnice”
Općinski vijećnik NiP-a iz Kalesije, Admir Karić, izrazio je kritiku na najavljeni koncert Šejle Zonić, koji je zakazan za prvi august u ovom gradu.

"Odvajam umjetnost od umjetnosti - ili ipak ne bih. Kalesija - 'Trg' se zove, puno ime kojem su 'kumovali' i mentori ove um(j)etnice - Trg šehida. Jednom sam na sudu završio baš zbog naziva tog trga - Trg šehida, odnosno braneći onu simboliku koju nosi taj naziv. Kritikovao sam načelnika jer je pijanima (a on se našao prozvanim da je i on pijan) odbrojavao zadnjih 10 sekundi jedne godine…", započeo je.

Dodao je kako bi najradije ovaj koncert fizički zaustavio i da bi to bio "najveći stepen imana". "Ne mogu, zbog više stvari… Ali neću da budem na najmanjem stepenu imana - da to srce osudim. Barem ću za malo to podići pa jezikom glasno osuditi. Onaj ko te zvao u Kalesiji i onaj ko ti dođe - nije isti kao ti i tvoji mentori(ca). Ali nije ni bolji!", zaključio je. S obzirom na to da je ova njegova objava privukla mnogo pažnje građana i medija, ponovo se oglasio. "Pevaj, Šejla, ti 'samo radiš svoj posao'. Općina Kalesija te tražila, a tebe i produkciju Zvezda Granda (Srbija) plaćaju javnim novcem - onim kojeg nema za elementarne potrebe građana Kalesije. Belćem da će mediji opet prenijeti vijest... I, jesi li uspio, hoće li biti otkazan koncert Šejle Zonić? - Vjerovatno neće, ali bih opet isto. Ako je cijena da jedan dan budem tema medija, bolje rečeno - komentara na medijima - plaćam. Ako je barem jedno/nekog dotaklo ko nije razmišljao na takav način - može opet", napisao je. Također je naveo u vezi s njegovom prethodnom objavom, ali i načinom na koji su je prenijeli mediji, želi reći nekoliko stvari.

"Akcentirao sam objavu na skrnavljenu naših šehida, konkretno - uradila/li su to samim opisom lokacije gdje se održava koncert da je to 'samo' trg te sam, prvenstveno, ukazao na to - da je to lokacija koja se zove Trg šehida. (Svi su prenijeli vijest u kontekstu - on bi fizički zaustavio/spriječio koncert… niko - on brani šehide. Ok, čak ni kritički - ko je on da brani šehide; što bi mi bilo i OK). Koncert se plaća javnim budžetskim novcem iz Općine Kalesija. Dakle, nisam kritikovao (i vjerovatno ne bih) da je organizovao neki vlasnik kafane ili druge vrste objekata (a i to se svakako može, kroz drugi kontekst, komentarisati i kritikovati… valjda)", naveo je.

Smatra da ako "produkcija Zvezda Granda uzima 30 posto od svojih pevača i pevaljki za ugovorene nastupe i ako je pretpostavka da je nastup Šejle Zonić 10.000 KM, onda Općina Kalesija daje u produkciju Zvezda Granda Saše Popovića, koji plaća i Cecu (inače ‘mentorku’ od Šejle) za dva - tri sata nastupa - 3.000 KM!".

"Glasno i nedvosmisleno sam protiv toga da se javni novac građana Kalesije daje tamo. Vidite, prvi smo (Kalesija) oslobođeni grad od srpsko-četničkog agresora! Ponosno to treba naglasiti! A dio ponosa je i taj Trg šehida, njih, 430+ iz Kalesije! A, usput rečeno, danas - 10 dana prije nastupa Zvezde Granda, Kalesija je domaćin velike smotre folklora. Nastranu da li Trg šehida može/treba biti mjesto bilo kakve svirke/muzike (vjerujem da ima onih koji nisu ni za to; ali, lično, jesam. Jer smatram da folklor-kultura i jeste važan segment zbog kojeg su ubijeni, odnosno da je to - kultura - ono što smo branili u agresiji na našu Domovinu. Ali da ne ulazim u te vrste 'veleslaloma' koji nisu tema - htio sam kazati da taj GKUD (Gradsko kulturno-umjetničko društvo) godinama 'prosi' sredstva za ovakve manifestacije… Ali Zvezda Granda čak i nije tražila nastup u Kalesiji, nego su iz Općine Kalesija tražili njih/nju", napisao je.

Također je objavio kako on "nije kritikovao Šejlu Zonić (a jeste i nju) koliko njih - njegovu Kalesiju". Tvrdi da nije kritikovao Šejlin stil i način pjevanja.

"Nisam rekao da nema i ne zna glasovne mogućnosti (Naprotiv! Ih, kako je nekoć znala zasevdisati 'Crven fesić, nano. Crven fesić, joj, nano, nanice')... Nisam rekao niti da je loša osoba. Nisam rekao da je loša majka (ili da će to biti ako do sada nije majka). Nisam rekao da je loša supruga. Nisam rekao da je loša kćerka. Nisam rekao da je loša komšinica, tečišna, dajdžišna, rodica… Ništa od toga nisam rekao, jer nemam pravo na to!‼️ Ali imam pravo (imam, hoću, smijem) - da kažem ono što mislim - a mislim da je korisno za zajednicu", podijelio je.

Tvrdi da je znao da mišljenje neće dijeliti javnost pa čak ni većina njegovih sugrađana iz Kalesije.

"I, Šejla, samo pevaj. Jer ti nam zlo ne misliš. Ti 'samo radiš svoj posao'. Zlo nam misle oni pod čijom zastavom pevaš (jer si do nekoć pJevala); a zlu nas serviraju oni koji javnim novcem te i njih plaćaju. I, da, ne mislim i dalje da moj stav dijeli većina. Naprotiv. Nekima bi bilo OK da dođe i mentorica CC. Ni to me ne brine toliko koliko šutnja onih koji bi trebali reagovati , A 'oni' su tema neka posebna. Jah, da ne zaboravim - racionalno trošite vodu koju plaćate svojim novcem (a u onim naseljima gdje i nema vode, učite kišne dove); plaćajte neredovan i haotičan odvoz otpada svojim novcem (…) - da bi općina uplaćivala novac muzičkoj produkciji u Srbiji. Svako dobro vam želim", zaključio je.

(Erna H.)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.