21.6.2016. 15:32
0
Matematika, mehanika i informatika ključne nauke današnjice
Matematika, mehanika i informatika su ključne nauke danas u svijetu, zaključeno je na Četvrtoj međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Savremeni problemi matematike, mehanike i informatike (CPMMI 2016)“, održanoj na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Na trodnevnoj međunarodnoj naučnoj konferenciji eminentni profesori, naučnici i istraživači predstavili su nova saznanja oblasti matematike, mehanike i informatike te primijenjenost tih nauka u oblastima poput medicine ili farmokologije. 

Akademik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) prof. dr Teodor Atanacković je istakao da su na ovom skupu bili prisuni neki od vodeći evropskih, a možda i svjetskih, istraživača u ovim oblastima. 

“Cilj nam je da mladi ljudi, asistenti, docenti, kao i studenti vide šta je u ovom trenutku najbolje iz tih oblasti. Samo tako se možemo priključiti svetu, ako se budemo ugledali na najbolje, i ako u Novi Pazar dovedemo najbolje iz tih oblasti”, rekao je akademik Atanacković ocjenivši da je Četvrta “CPMMI 2016” konferencija najbolje organizovana. 

Prema riječima Atanackovića, inače istaknutog profesora mehanike u Novom Sadu, sa naučnog skupa održanog u Novom Pazaru se poručuje da je “primjena savremenih nauka i discipline idu sve više ka primjenama u oblastima koje su nam se činile daleke od prirodnih egzaktnih nauka”. 

“Ovde smo imali predavanja iz čiste apstraktne matematike, ali isto tako i iz matematike primenjene u medicini, ili farmakologiji, što su veoma dobre stvari. Pitanje koncentracije leka u krvi i predviđanje njegovo je strahovito važno. To su matematički problem, sve to postaje povezano polje”, istakao je akademik u izjavi za Anadolu Agency (AA). 

On je naveo je zaključak sa konferencije: “fundamentalne nauke su neophodne za razvoj primijenjenih”. 

Na otvaranju konferencije, jučer, rukovodilac master i doktorskih studija Državnog univerziteta prof. dr Ćemal Dolićanin je istakao da je glavni cilj ovog naučnog skupa da eminentni profesori, naučnici i istraživači predstave nova saznanja iz ovih oblasti. 

Prema njegovim riječima, ovaj naučni skup ima veliki značaj i za studente doktorskih studija novopazarskog Državnog univerziteta jer će biti u prilici da se upoznaju sa savremenim dostignućima na poljima matematike, mehanike i informatike. 

Dolićanin je naglasio da će na konferenciji biti zastupljene aktuelne teme na kojima se bazira strategija sveukupnog razvoja zasnovanog na znanju. 

Među učesnicima ovog naučnog skupa, koji se danas završava su profesor Michel Ruzhansky iz Velike Britanije, kao i akademici SANU-a prof. dr Ivan Gutman, prof. dr Stevan Pilipović. 

Ova naučna konfenecija je okupila preko 50 učesnika iz zemlje i inostranstva: Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Rusije, Bjelorusije, Slovenije, Belgije i Turske.

Državni univerzitet u Novom Pazaru osnovan je odlukom Vlade Republike Srbije od 26.oktobra.2006. godine kao prvi integrisani državni univerzitet u Republici Srbiji. Državni univerzitet u Novom Pazaru ujedno važi za najmlađi i prvi akreditovani državni univerzitet u Srbiji.

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.