26.7.2016. 17:16
0
Otkriveni novi dijelovi ljudskog mozga
Grupa poznata pod imenom Human Connectone Project (HCP), finansirana od strane vlade SAD, kreirala je naprefinjeniju mapu koja uključuje veliki broj prethodno nepoznatih zona ljudskog mozga.

Mapa sastavljena prikupljanjem podataka od preko 200 adolescenata objavljena je u naučnom časopisu Nature. Informacije prikupljene projektom uključile su mjerenja kortikalne debljine (moždane “kore”), funkcije mozga, povezanosti između njegovih djelova i topografske organizacije ćelija u moždanom tkivu.

Tim je upotrijebio vještačku inteligenciju kako bi dobio ove podatke.

Za vrijeme eksperimenta, naučnici su podijelili mozak u 180 kortalnih zona, uključujući i 97 dosad nepoznatih. Svaka kortalna zona predstavlja grupu neurona odgovornih za kontrolu određenih aktivnosti, poput govora.


 
Jedna od novih zona nazvana je POS2 i pomaže kod čula vida. Posmatranjem snimka magnetne rezonance dok je jedan od ispitanika rješavao matematički problem, tim je utvrdio da je POS2 u relaksiranom stanju u fazi koncentracije, a da postaje aktivan nakon završenog zadatka.

Iz HCP se nadaju kako bi njihova otkrića jednog dana mogla dovesti do jedinstvene preciznosti kod hirurških zahvata na mozgu, a u daljoj budućnosti i integraciju sa računarima.


(Anesa Agović / CDM)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.