22.11.2016. 21:10
1
Istraživanje: Viši nivo obrazovanja štiti mozak od demencije
Naučno istraživanje objavljeno u naučnom magazinu "Jama Internal Medicine" pokazalo je kako je u SAD-u zabilježen manji broj slučajeva demencije kod starijih osoba, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istraživanje provedeno na 21.057 osoba starijih od 65 godina, pokazalo je kako je 2000. godine 11,6 posto osoba u SAD-u imalo određeni oblik demencije, dok je 2012. godine broj oboljelih smanjen na 8,8 posto.

Također, studija je pokazala kako su osobe, na kojima je provedeno istraživanje, 2000. godine u osnovnoj i srednjoj školi u prosjeku provodile 11,8 godina, da bi 2012. godine taj period iznosio 12,7 godina.

Profesor Kenneth Langa s Univerziteta Michigan, koji je predvodio istraživanje, istakao je kako povećanje nivoa obrazovanja utiče i štiti mozak od ove bolesti.

Napomenuo je kako obrazovanje doprinosi zaštiti moždanih ćelija osoba u starijoj dobi, te naglasio da, u fazi početka odumiranja neurona, obrazovanje pomaže pri restruktuiranju preostalih neurona, kao i kod sprečavanja simptoma demencije.

"Rezultati našeg istraživanja su pokazali da je smanjen rizik od demencije. To je činjenica. Također, rezultati istraživanja su doprinijeli dosadašnjim analizama o tome da stepen mogućnosti obolijevanja od demencije neće biti tako visok kao što se dosad smatralo", dodao je Langa.

Prema njegovom mišljenju, rezultati istraživanja su, kako je rekao, "nevjerovatno važni za cijeli svijet".

Slično istraživanje, objavljeno u magazinu "Lancet Neurology", prošle godine je provedeno i u Evropi. Rezultati studije su pokazali da je obolijevanje od demencije u padu i kod muškaraca u Velikoj Britaniji i Španiji.

(Anadolu Agency)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.