22.2.2017. 20:22
0
NASA otkrila sedam planeta veličine Zemlje
Međunarodni tim astronoma otkrio je u bliskom svemirskom susjedstvu sunčevi sistem sa sedam planeta veličine Zemlje koji se nalaze u pojasu u kojem bi mogli imati umjerenu temperaturu i vodu u tekućem stanju

U sjedištu NASA-e danas je na konferenciji za medije potvrđeno da je oko jedne zvijezde otkriveno sedam potencijalno nastanjivih planeta. 

"Ovo je veliki korak naprijed u potrazi za odgovorom na pitanje postoji li život u svemiru. Na ta ključna pitanja mogli bismo početi dobivati odgovore u ovoj ili sljedećoj deceniji", rekao je novinarima Thomas Zurbuchen, jedan od rukovodilaca u NASA-i.

Ranije je u časopisu Nature objavljeno da je riječ o sistemu udaljenom oko 40 svjetlosnih godina, a planete navodno kruže oko hladne patuljaste zvijezde TRAPPIST-1. Tri od ovih planeta nalaze se u zoni Zlatokose, što znači da bi na njima mogli postojati okeani, a na temelju procesa u kojima su nastali može se zaključiti da vjerovatno imaju i atmosferu.

Na otkriću su radili timovi astronoma s teleskopa TRAPPIST-South, Evropska južna posmatračnica u La Silli, posmatračnica Very Large Telescope (VLT) u Paranalu, NASA-in Svemirski teleskop Spitzer, kao i neki drugi teleskopi širom svijeta.

Ranija istraživanja su potvrdila da u sistemu postoji najmanje sedam planeta slični Zemlji koji su nazvani TRAPPIST-1b, c, d, e, f, g i h, prema udaljenostima na kojima kruže oko crvenog patuljka.


(Anadolu Agency/Admir Oručević)

NASAZemlja
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.