6.3.2017. 11:52
1
Roboti lako mogu postati ubice
Roboti će uskoro čistiti stanove i kuće, operisati ljude i graditi nebodere, ali bi mogli da postanu i mašine za ubijanje.

Kompanije koje se bave zaštitom tvrde da bi roboti, uključujući i one koji su se već pojavili na tržištu, mogli da napadaju ljude, provaljuju u kuće i prave haos u fabrikama. 

Već se dogodilo nekoliko ozbiljnih incidenata, poput onog kada je buduću mladu zgnječio i ubio robot samo dvije sedmice prije vjenčanja, navodi list "San". 

Stručnjaci podsjećaju da je "robotizovani top" ubio devet i ranio 14 vojnika tokom vježbe američke vojske 2007. godine. 

Naučnici su zabrinuti zbog činjenice koliko je lako hakovati robota i natjerati ga da radi "gadne stvari" ljudima, pa čak i njihovim ljubimcima. 

Tokom prošlih šest mjeseci testirane su mobilne aplikacije, operativni sistemi robota i druge vrste softvera kako bi bile otkrivene greške kod nekoliko modela koji su već sada na tržištu. 

Otkriveno je da se nekoliko robota može daljinskim putem hakovati.


(Srna/Admir Oručević)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.