3.10.2017. 15:23
0
Američki trojac Weiss, Barish i Thorne dobitnik Nobelove nagrade za fiziku
Američki naučnici Rainer Weiss, Barry Barish i Kip Thorne dobili su Nobelovu nagradu za fiziku za 2017. godinu zbog njihovog značajnog doprinosa u nadzoru gravitacijskih valova, objavila je u utorak Švedska kraljevska akademija nauka.

- Ovo je nešto potpuno novo i različito, otvarajući nam dosad neviđeni svijet - navodi akademija u objavi nagrade vrijedne devet miliona švedskih kruna (1,1 miliona američkih dolara).

- Bogatstvo otkrića čeka one koji su uspjeli u posmatranju valova i tumačenju njihovih poruka -  navodi akademija.

Nagrada za fiziku druga je po redu u dodjeli Nobelovih nagrada nakon što su  Amerikanci Jeffrey Hall, Michael Rosbash i Michael Young dobili Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu u ponedjeljak, prenosi  Reuters.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.