9.4.2019. 13:29
4
Faris Demirović projektom "Sarajevo powered and cleaned by coffee" predstavlja BiH na 'Genius Olympiad'
"Sarajevo powered and cleaned by coffee" naziv je projekta kojim će učenik drugog razreda Richmond Park International srednje škole u Sarajevu Faris Demirović predstavljati Bosnu i Hercegovinu na međunarodnoj olimpijadi u Sjedinjenim Američkim Državama "Genius Olympiad".

Ovaj projekt već je osvojio zlatnu medalju na X. Bosepo olimpijadi u kategoriji Energije, a odnosi se na zaštitu okoliša u vidu korištenja biodizela i biopeleta, proizvedenih iz taloga kafe. Kroz eksperimente koje je izvodio, uspio je u ovoj proceduri dobiti veći procent ekološki prihvatljivih energenata, u odnosu na dosadašnja istraživanja.

- Kako je Sarajevo jedan od vodećih potrošača kafe na svijetu, a u isto vrijeme ima problem sa zagađenjem zraka, smatrao sam da bi ovaj projekt mogao biti od velikog značaja - kazao je Demirović tokom današnjeg susreta s ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damirom Filipovićem.

Odlazak Demirovića na olimpijadu finansijski će podržati Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, a ministar Filipović ocijenio je da u vrijeme kada je svijest o ekologiji jako niska, jedan ovakav projekt je svijetla tačka i budi nadu u dolazak novih ekološki osviještenih mladih ljudi.

Osim Farisa Demirovića, još sedam učenika iz Bosne i Hercegovine učestvovat će ove godine na "Genius Olympiad", gdje će predstaviti svojim projektima iz različitih oblasti, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

(Fena / Haris Ahbabović)

4
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.