6.3.2020. 14:17
0
Naučna konferencija 'SEEIIST meets Industry' od 1. do 3. aprila u Sarajevu
Institut SEEIIST (South East Europe International Institute for Sustainable Technologies) i Univerzitet u Sarajevu, u saradnji sa vodećim istraživačkim institucijama CERN, GSI – FAIR i HEPTech1, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Sarajeva Abdulaha Skake, organizuju konferenciju "SEEIIST meets Industry", koja će biti održana od 1. do 3. aprila u sarajevskoj Vijećnici.

- Izuzetna nam je čast da podržimo ovaj skup vrhunskih naučnika i poduzetnika sa tako plemenitim ciljem. Želim čestitati svom velikom prijatelju Edmondu Offermanu, koji je doprinio i povezivanju Sarajeva sa najpoznatijim svjetskim naučnim institucijama kao što je CERN – rekao je gradonačelnik Skaka.

Cilj konferencije je promoviranje saradnje znanosti, tehnologije i industrije u regionu jugoistočne Evrope, kao i između zemalja članica CEI (Centralno-evropske inicijative), slijedeći zajedničke smjernice i ciljeve CEI i SEEIIST inicijativa, saopćeno je iz Grada Sarajeva.

Glavni naučni cilj SEEIIST projekta je realizacija Centra za hadronsku terapiju tumora i biomedicinska istraživanja (Facility for Tumour Hadron Therapy and Biomedical Research), koji je baziran na dizajnu najsavremenijeg akceleratora čestica, a koji je razvijen u suradnji sa glavnim istraživačkim evropskim centrima CERN-om i GSI-FAIR-om.

Izgradnja ovog regionalnog centra izvrsnosti će ojačati istraživačke ekspertize za buduće projekte, te doprinijeti razvoju održive ekonomije i društvene kohezije. Očekuje se da će ovaj Centar stimulirati razvoj komplementarnih tehnologija, kao što su iskorištavanje obnovljivih izvora energije i razvoj naprednih digitalnih sistema, kao i podstaći otvaranje većeg broja kompanija koje nisu direktno vezane za sam Centar.

Kako bi se maksimizirali benefiti projekta, planirano je da se grane centra regionalno distribuiraju kako bi se otvorile mogućnosti transfera tehnologija i time se uvećala korist za lokalne industrije kao i mogućnosti međunarodne suradnje.

Tokom konferencije "SEEIIST meets Industry", bit će organiziran i sajam privrede. Trećeg dana skupa u poslijepodnevnim satima planiran je događaj za širu javnost pod nazivom SEEIIST meets Sarajevo, također u Vijećnici.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.