9.2.2021. 14:47
0
Kina izgradila gigantsku antenu za primanje signala s Marsa
Kina je izgradila gigantsku antenu za primanje signala s Marsa, a sastoji se od 1.328 visoko preciznih panela koji prekrivaju područje jednako deset košarkaških terena.
Riječ je o pokretnoj anteni promjera 70 metara koja je sad uspješno prošla sve provjere i spremna je primati signale s Marsa unutar misije Tianwen-1.

Kineski znanstvenici planiraju naime upotrijebiti misiju Tianwen-1 za traženje znakova prošlog i sadašnjeg života na planeti te za analiziranje tla i atmosfere, prenose svjetski mediji.

Tianwen-1 lansiran je u srpnju 2020. godine, a u gravitacijsko polje Marsa trebao bi stići 10. veljače, dan uoči kineske nove godine.

Izgradnja masivnog radio-teleskopa započela je 2018. godine u sjevernoj regiji Tianjin, a završena je taman u vrijeme kad se Tianwen-1 letjelica približila Crvenom planetu.

Nova antena ima oblik tanjura i predstavlja najveći takav u Aziji, a za 30 metara je manji od najveće antene na svijetu Green Bank koja se nalazi u SAD-u.

Kina jedo sada koristila tri antene, promjera od 35 do 50 metara u Pekingu i Kunmingu, ali nisu bile dovoljno jake da osiguraju kvalitetan prijem podataka s Marsa koji se trenutno nalazi na udaljenosti od 180 milijuna kilometara od Zemlje.

Cilj kineske Nacionalne svemirske uprave (CNSA) je spustiti orbiter i rover na površinu Marsa, a ako slijetanje bude uspješno, Kina će postati druga zemlja koja je uspješno upravljala roverom na Marsu nakon SAD-a.

(Fena)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.