18.11.2021. 8:39
0
Nova istraživanja dokazala šta nas štiti od korone: "Ljudima treba produžiti COVID potvrde zbog imunosti"
Nakon što su u naučnom časopisu "Nature" objavljeni rezultati istraživanja koji potvrđuju da osobe koje su 2002. i 2003. godine bile inficirane virusom SARS-CoV i danas, 17 godina kasnije, imaju memorijske stanice koje su upamtile infekciju, postalo je jasnije koliko je za pobjedu protiv pandemije važno utvrđivanje stanične imunosti.

Očito je da na nivou standardnih testova koji određuju razine antitijela ne možemo znati ko će sve i koliko dugo biti zaštićen od koronavirusa, piše "Večernji list". 

Određivanje stanične imunosti stoga je ključan faktor koji pokazuje ima li osoba potreban nivo zaštite koji će organizam obraniti od infekcije, a o tome od početka pandemije govori naučnik Dragan Primorac. 

Najnovija istraživanja pokazuju kako većina osoba koje su preboljele virus zbog stečene dugoročne stanične imunosti iznimno rijetko obolijevaju od nove infekcije izazvane virusom SARS-CoV-2, pa se postavlja logično pitanje treba li za njih relaksirati i mjere zaštite.

 Iz naučne zajednice počeli su pritisci da se produži trajanje COVID putovnica osobama koje su ili preboljele koronu ili su primile sve doze cjepiva, jer izgleda da je ta populacija uglavnom zaštićena. 


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.