10.5.2022. 14:33
0
Naučnici otkrili novi način liječenja jednog od najčešćih i najrazornijih oblika raka mozga
Rezultati sedmogodišnjeg istraživanja sugeriraju da bi mogao postojati novi pristup u liječenju jednog od najčešćih i najrazornijih oblika raka mozga kod odraslih – Glioblastoma Multiforme (GBM).

U studiji koju je objavio naučni časopis BMC Cancer, naučnici sa Univerziteta Surrey pokazuju da je kratki lanac aminokiselina (peptid HTL-001) učinkovit u ciljanju i inhibiciji funkcije porodice gena odgovornih za rast GBM-a, odnosno takozvanih Hox gena. Studija je provedena na ćelijskim i životinjskim modelima.

Peptid HTL-001 korišten u studiji prošao je sigurnosno ispitivanje i prikladan je za ispitivanja na pacijentima. Sad se razmatraju ispitivanja i u drugim vrstama raka.

Ljudi koji boluju od Glioblastoma Multiforme imaju pet posto stope preživljavanja tokom petogodišnjeg razdoblja, a to je brojka koja se nije poboljšala desetljećima. Iako smo još u ranoj fazi procesa, naš sedmogodišnji projekt nudi tračak nade za pronalaženje rješenja za disregulaciju Hox gena, koja je povezana s rastom GBM-a i drugih karcinoma, a koja se pokazala kao neuhvatljiva kao meta već toliko godina, ističe Hardev Pandha, voditelj navedenog istraživanja i profesor medicinske onkologije na Univerzitetu Surrey.

Ironično, Hox geni su odgovorni i za zdrav rast moždanog tkiva, ali se obično utišaju pri rođenju nakon snažne aktivnosti u rastućem embriju. Međutim, ako se opet neprimjereno ‘uključe’, njihova aktivnost može dovesti do progresije raka. Disregulacija Hox gena odavno je prepoznata u GBM-u.

Istraživanje je provedeno u saradnji sa univerzitetima u Surreyu, Leedsu i Texasu te HOX Therapeutics, startup kompanijom Univerziteta u Surreyu koja se temelji na Univerzitetskom istraživačkom parku Surrey.

Nama su očajnički potrebni novi načini liječenja ovih agresivnih tumora mozga. Usmjeravanje na razvojne gene poput gena HOX koji su nenormalno uključeni u tumorskim ćelijama mogao bi biti nov i učinkovit način da se zaustavi rast glioblastoma i da postanu opasni po život, kaže profesorica Susan Short, koautorica studije sa Univerziteta Leeds.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.