8.1.2023. 16:46
0
Arheolog amater na putu otkrića primitivnog sistema kalendara iz ledenog doba
Arheolog amater radi na otkrivanju sistema pisanja lunarnog kalendara iz ledenog doba pronađenog u pec´inama, koje su koristili lovci-sakupljači i može se smatrati primitivnim sistemom za čuvanje podataka.

Arheolog amater Ben Bejkon zaključio je da su oznake stare 20.000 godina i imaju oblik lunarnog kalendara, a riječ je o pećinskim slikama vrsta kao što su irvasi, ribe i sada izumrla goveda, pronađenih širom Evrope, prenio je "Guardian".

Dodaje se da su i nizovi tačaka i druge oznake pronađene na više od 600 slika iz ledenog doba na zidovima pećina i prenosivim objektima širom Evrope.

Arheolozi su dugo vjerovali da ove oznake imaju značenje, ali ih niko nije dešifrovao. Bejkon je krenuo da ih dekodira preko prethodnih istraživanja i slika pećinske umjetnosti u Britanskoj biblioteci, tražeći obrasce koji se ponavljaju, pa je istakao da je "nadrealno otkriti šta su ljudi govorili prije 20.000 godina".

Kako se navodi, istraživanje sugeriše da pećinski crteži nisu bili samo oblik umjetničkog izražavanja, već su korišćeni i za bilježenje sofisticiranih informacija o vremenu reproduktivnih ciklusa životinja.

Napominje se da je Bejkon proveo bezbroj sati pokušavajući da dekodira sistem protopisanja, za koji se vjeruje da je prethodio drugim ekvivalentnim sistemima za čuvanje podataka najmanje 10.000 godina.

On se obratio akademicima i predočio im svoju teoriju, koji su ga ohrabrili da se bavi njome.

"Guardian" prenosi da je Bekon sarađivao sa timom, uključujući dva profesora sa Univerziteta Daram, među kojima je i arheolog profesor Pol Petit.

"Rezultati pokazuju da su lovci-sakupljači iz ledenog doba prvi koristili sistemski kalendar i oznake za bilježenje informacija o velikim ekološkim događajima u okviru tog kalendara", rekao je Petit, prenosi "EuroNews".


(Admir O.)

Arheolog
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.