12.2.2023. 11:34
0
Upravo je otkriven potpuno novi sloj ispod površine Zemlje: Zauzima skoro polovinu planete
Naučnici su otkrili novi sloj Zemlje, koji se nalazi oko 160 kilometara ispod njene površine i pokriva najmanje 44% naše planete.

Nepoznati sloj istopljenih stijena otkriven je ispod velikog dijela Zemljine kore i potencijalno bi mogao da rasvijetli misteriju o kretanju tektonskih ploča.

Tek otkriveni region je sastavni dio astenosfere, koja se nalazi ispod tektonskih ploča u dijelu koji se naziva gornji mantl.

Ranije studije su sugerisale da ovaj sloj postoji u izolovanim oblastima. Novo istraživanje pokazuje da on očigledno zauzima mnogo veći dio planete nego što se ranije pretpostavljalo.


Dr. Junlin Hua sa Univerziteta u Teksasu je, tokom istraživanja Zemljinog gornjeg mantla ispod Turske, sastavljao slike sa drugih seizmičkih stanica dok nije napravio globalnu mapu astenosfere i uočio da je ovaj sloj, za koji se ranije vjerovalo da je samo anomalija, uobičajen širom svijeta, pojavljujući se na seizmičkim očitavanjima gdje god je astenosfera bila najtoplija.

Ipak, pravo iznenađenje je uslijedilo kada je svoju mapu uporedio sa seizmičkim mjerenjima kretanja ploča i nije našao nikakvu vezu između ta dva, uprkos tome što je rastopljeni sloj obuhvatao skoro polovinu Zemlje.

“Otkriće ovako čudne zone sugeriše da otopljene stijene koje teku kroz gornji omotač nemaju veliku ulogu u pomjeranju tektonskih ploča, u poređenju sa drugim silama, navodi se u studiji.

Ovo je važno zato što se dugo se pretpostavljalo da masa od istopljenih stijena u tim oblastima pravi neku vrstu klizne staze za tekstonske ploče, što dalje olakšava njihovo kretanje.

Tektonske ploče se nalaze iznad ovog omotača i formiraju koru. Postoji mnogo pitanja o tačnoj dinamici ovog procesa. Pored toga, detalji o donjoj granici astenosfere su za seizmologe još neuhvatljivi.

Sva kopnena masa koju vidimo oko nas je izgrađena na tektonskim pločama, a trenutno postoji sedam velikih tektonskih ploča koje čine Zemljinu koru.

Zanimljivo je da se ove ploče stalno kreću, a njihovo kretanje je povezano sa pojavom zemljotresa, vulkanskih erupcija ili cunamija. Štaviše, tektonsko kretanje je toliko moćno da može dovesti do formiranja novih planinskih vijenaca, pa čak i novih kontinenata.

Međutim, iako je sloj ispod tektonskih ploča djelomično istopljen, ispostavilo se da to nije razlog zašto se ove ploče kreću. Ranije se, prostom logikom, tako pretpostavljalo.

“Sama činjenica da je ovaj sloj nije povezan sa stvarima koje znamo, znači da možda služi neistraženoj svrsi ispod Zemljine kore, smatra profesorica i koatorica studije Caren Fisher.

Ovaj rad je važan jer je razumijevanje osobina astenosfere od suštinskog značaja za razumijevanje tektonskih ploča.

Ovo istraživanje je također važno i zbog toga što je kretanje tektonskih ploča doprinijelo procvatu života na Zemlji. Bolje poznavanje ovog domena bi čak moglo pomoći naučnicima da istražuju i vanzemaljske svjetove sličnom dinamikom.

Otkriće novog sloja dolazi manje od mjesec dana nakon što su naučnici objavili da se rotacija unutrašnjeg jezgra Zemlje usporava.

(A. Balićevac)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.