23.2.2023. 11:58
0
Nesvakidašnji i neobičan prizor viđen sinoć na nebu iznad Sarajeva: Evo o čemu je riječ
FOTO: N1
Sinoć je na nebu iznad Sarajeva zabilježen nesvakidašnji prizor. Naime, Mjesec su okružili Jupiter i Venera, a njihovo prisustvo se posebno istaklo na tamnom nebu.

Fotoreporter N1 je objektivom uspio zabilježiti ovu neobičnu situaciju, a stručnjaci su pojasnili o čemu je zapravo riječ.

Naime, Jupiter se svakim danom spušta dok se Venera penje i očekuje se da se uskoro sretnu i samim time budu vrlo blizu jedno drugom. Takvo se poravnanje, kada planetie nisu fizički blizu, ali na Zemljinom nebu izgleda da jesu, u astronomiji zove konjunkcija.

Iz Astronomskog društva Orion su naveli da ovih dana odmah nakon zalaska Sunca, na zapadu možemo uočiti planete Veneru i Jupiter, a da im se sinoć pridružio i mladi Mjesec.



“Prekrasne planete su započele svoj ples, a prvog i drugog marta će biti prividno najbliže. Pojava kada su nebeska tijela prividno najbliže jedno drugom u astronomiji se naziva konjunkcija. Opća viroza vlada među astro ekipom, ali nadamo se vedrom nebu i dalje, a možda i obaviještenju da nam se pridružite na nekoj od lokacija u gradu da ih posmatramo kroz teleskop“, istakli su iz Astronomskog društva Orion.

Važno je istaći da će Jupiter i Venera 1. marta jedno od drugog biti udaljeni 40 lučnih minuta što znači da bi se između njih mogao smjestiti pun Mjesec te da bi još ostalo mjesta.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.